MAI, coloana vertebrală a ţării şi premierul Ponta, dezinformatorul de serviciu

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Prezent vineri dimineaţa la MAI, cu ocazia preluării interimatului de către vicepremierul Gabriel Oprea - după demisia lui Radu Stroe - premierul Victor Ponta a declarat că acest minister este "coloana vertebrală a statului român."

"Am încredere totală în capacitatea dvs de acţiune, am tot respectul pentru ceea ce faceţi în fiecare zi şi în fiecare oră" a declarat Premierul Ponta, afirmând că structurile MAI nu au nici o vină în cazul accidentului de luni, când 2 oameni au murit în timp ce autorităţile orbecăiau, în loc să caute supravieţuitorii într-un mod coerent şi organizat.

"S-au asumat răspunderi, chiar dacă uneori nu era vorba de vinovăţii, răspunderea nu e acelaşi lucru cu vinovăţia, cred că şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi-a făcut datoria şi oamenii din teren de acolo, de la locul accidentului, dacă li s-ar fi spus unde să caute în mod corect, probabil ca lucrurile arătau altfel", a mai spus Ponta care, de altfel, declarase joi că "erorile grave" care i-au îndreptat greşit pe cei care îi căutau pe supravieţuitorii accidentului de luni au fost produse de ROMATSA şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care aveau obligaţia şi posibilitatea tehnică de a identifica epava.

Reamintim că printre posibilităţile tehnice de a identifica epava, ca să-l cităm pe premier, se regăseşte aplicaţia software de planificare şi coordonare a misiunilor de căutare şi salvare de către Romatsa, furnizată de Teamnet Internaţional, firma de soft în care este acţionar deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, bun prieten cu premierul român.

De asemnea, tot Teamnet este furnizorul părţii software şi de localizare GIS pe hartă pentru serviciul 112, gestionat de STS, informează Hotnews. Cele două softuri au funcţionat atât de bine încât supravieţuitorii accidentului au fost găsiţi la 6 ore după aterizarea forţată, dar nu de autorităţi, ci de localnici din zona şi pădurari, care au căutat prin pădure într-un mod total "neinformatizat".

Cât despre asumarea răspunderii (care nu e tot una cu vinovăţia), reamintim că Ion Burlui, şeful ISU, instituţia MAI ce s-a ocupat de căutarea supravieţuitorilor, şi-a dat "demisia de onoare", declarând că nu e vinovat, structurile de intervenţie şi-au făcut datoria în cazul accidentului aviatic din Apuseni, însă "iarna nu-i ca vara", nici "la munte nu este că la câmpie", căutările au durat cât au durat. Directorul general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, a demisionat si el: "Nu am nimic să-mi reprosez", a declarat Frâncu.

Absolvind MAI-ul de orice răspundere pentru derularea dezastruoasă a căutărilor din Apuseni, premierul le-a urat spor la treabă lucrătorilor ministerului, sub conducerea vicepremierului Oprea, şi le-a cerut acestora să nu se uite la televizor. De această activitate - televizorul - se va ocupa el, ca premier.

"Aşa încât, indiferent de ceea ce se spune sau nu se spune la televizor, repet, în ceea ce mă priveşte aveţi tot sprijinul şi încrederea mea cu toţii şi am venit să vă cer să va faceţi în continuare datoria (...) Deci, avem comanda, la treabă, uitaţi-va mai puţin la televizor, asta-i treaba oamenilor politici, să se uite şi să răspundă dacă ceva nu merge bine, însă dvs aveţi treabă de salvat vieţi şi de făcut ca societatea să meargă în continuare în mod obişnuit."

Cu televizorul, a minţit poporul

Într-adevăr, Premierul este cel care apare pentru a da răspunsurile la televizor. Cu menţiunea că i se mai întâmplă să le dea superficial şi greşit. Este extrem de probabil ca parte din răspunderea directă pentru faptul că salvatorii au ajuns cu întârziere la supravieţuitorii accidentului aviatic să se fi datorat tocmai lui Ponta şi a obiceiului său de a apărea la televizor.

În seara zilei de luni, după ce avionul se prăbuşise, iar instituţiile abilitate orbecăiau în căutări, Premierul Ponta a declarat, în jurul orei 20, în direct, la B1 Tv, că supravieţuitorii au fost localizaţi.

La scurtă vreme după aceea, sătenii din comuna Horea, mobilizaţi cu mic cu mare pentru a-i găsi pe supravieţuitori, au fost întorşi din drum când ajunseseră cam la un kilometru de epavă.

"Am venit până la cam un kilometru de aici. Ne-au oprit! Ne-au sunat şi or zis că la televizor i-or găsit pe toţi teferi şi nevătămaţi şi să nu-i mai căutăm”, a povestit un sătean pentru Ziua de Cluj.

O oră mai târziu după ce autorităţile s-au lămurit cum stătea cazul cu localizarea, de fapt, sătenii au fost sunaţi din nou: "Mai căutaţi, că nu i-or găsit".

"Poate că dacă nu ne opreau din căutări, o puteam salva pe domnişoară. Păcat", a mai declarat localnicul din Horea, cu regret.

Reponsabil versus vinovat

"Responsabilitatea uneori nu e acelaşi lucru cu vinovăţia. Înţeleg acest lucru, vă rog să-l înţelegi şi dvs şi să va faceţi treaba în continuare.", le-a spus Ponta celor de la MAI, fără să dea semne că el unu s-ar simiţi în vreun fel vinovat, darămite responsabil pentru declaraţiile i-responsabile făcute la B1 TV în legătură cu accidentul de avion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii