Magistraţii din R.Moldova vor salarii ca ale miniştrilor (revista presei)

Magistraţii din Republica Moldova vor salarii ca ale miniştrilor, scrie joi Adevărul. Şefii Curţii Supreme de Justiţie au întocmit o listă cu lefurile pe care, după părerea lor, ar trebui să le ridice lunar judecătorii.
(photos.com)
Epoch Times România
05.07.2012

Magistraţii din Republica Moldova vor salarii ca ale miniştrilor, scrie joi Adevărul. Şefii Curţii Supreme de Justiţie au întocmit o listă cu lefurile pe care, după părerea lor, ar trebui să le ridice lunar judecătorii.

Salariul de funcţie al unui magistrat, angajat într-o instanţă de fond, ar trebui să ajungă la 10.000 de lei (peste 800 de dolari), în timp ce leafa preşedintelui Curţii Constituţionale, al Consiliului Superior al Magistraturii sau al Curţii Supreme de Justiţie ar fi de două ori mai mare.

Cotidianul mai scrie că guvernul a inclus în lista pentru privatizare încă 61 de întreprinderi, dintre care unele de mare importanţă. Pentru că se confruntă cu scăderea veniturilor la buget şi cu necesitatea de a atrage investiţii în economia naţională, autorităţile vor scoate la vânzare pachetele de acţiuni deţinute de stat la întreprinderi mari, precum Tutun-CTC, Barza Albă, Fabrica de Sticlă, Floare-Carpet şi magazinul Unic. În lista obiectivelor care ar putea fi vândute în 2012 şi 2013 a fost inclusă şi cea mai mare companie aeriană din ţară, Air Moldova.

În ajunul comemorării celui mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia, Ziarul de Gardă pune întrebarea dacă este nevoie de o Zi a Memoriei în R. Moldova. 'Politicienii noştri nu au tărie de caracter şi curaj', susţine istoricul Sergiu Musteaţă, care aminteşte de preşedintele kazah, Nursultan Nazarbaev, un apropiat Kremlinului, care a putut institui în Kazahstan o Zi de Pomenire a Deportaţilor, cu monumente, solemnităţi etc. Mulţi politicieni nu au evadat încă din prizonieratul ideologiei sovietice, consideră analist politic Mihai Cernenco. 'Singurii morţi pe care îi recunosc sunt cei de la cimitirul militarilor sovietici', potrivit acestuia.

'Cum trebuie să fie şeful Centrului Naţional Anticorupţie?', întreabă Timpul. Comisia juridică, numiri şi imunităţi a adoptat, miercuri, decizia privind anunţarea concursului pentru funcţia de director al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). La şedinţă a fost aprobat şi regulamentul concursului, care prevede condiţiile pe care trebuie să le întrunească un candidat pentru a deveni şeful CNA. Timpul a intervievat mai mulţi deputaţi şi analişti despre ce calităţi ar trebui să întrunească acesta. 'Incoruptibil, tânăr, sănătos fizic şi mental, experimentat, fără trecut politic şi capabil de a trece public testul poligraf' - acestea sunt principalele calităţi, în opinia parlamentarilor moldoveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor