Banca Mondială menţionează progresele Republicii Moldova în implementarea Reformei Administraţiei Publice Centrale
alte articole
Secretarul General al Guvernului, Victor Bodiu, a avut la 4 iulie o întrevedere cu Misiunea Băncii Mondiale (BM), sosită la Chişinău pentru evaluarea Reformei Administraţiei Publice Centrale (RAPC). Discuţia s-a axat pe progresele înregistrate, dar şi pe viitorul Reformei, inclusiv priorităţile Executivului şi suportul pe care sunt dispuşi să ni-l acorde în continuare partenerii de dezvoltare.
Victor Bodiu le-a mulţumit reprezentanţilor Băncii Mondiale pentru susţinerea acordată în prima etapă a reformării serviciului public şi a reiterat câteva reuşite vizibile ale acestui proces. Înainte de toate, Victor Bodiu a subliniat faptul că Guvernul a elaborat şi adoptat Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova 2020", un document de planificare strategică de durată, care a fost deja votat în prima lectură de Parlament.
Printre alte progrese se numără dezvoltarea unui serviciu public bazat pe merite. Astfel, dacă în 2008 niciun funcţionar public nu a fost angajat sau promovat prin concurs, iar în 2009 aceştia au reprezentat doar 16%, în 2010 cifra în cauză a crescut la 57%, iar în 2011 - la 60,9%. Tot aici au fost menţionate adoptarea Legii privind administraţia publică de specialitate, prin care este introdusă funcţia de „secretar de stat", transmite serviciul de presă al Executivului.
O atenţie sporită a fost atrasă realizărilor obţinute în procesul de luare a deciziilor, ca urmare a revizuirii legislaţiei şi implementării cadrului normativ secundar al Legii privind transparenţa în procesul decizional. Drept urmare, în anul 2011, autorităţile centrale de specialitate au consultat cu societatea civilă 84% din proiectele de lege şi acte normative, comparativ cu 83% în 2010 şi 38% în 2009.
Un fapt îmbucurător este şi acela că instituţiile publice au început să-şi planifice activitatea pe termen mediu, elaborând programe de dezvoltare strategică proprii. Până în prezent, astfel de programe au fost aprobate de 28 de autorităţi publice centrale, iar 19 instituţii publice subordonate urmează să le finalizeze în luna septembrie.
Pornind de la situaţia existentă, Victor Bodiu a enumerat priorităţile Guvernului pentru perioada următoare. „Ne vom concentra pe reformarea sistemului de servicii publice. Am identificat 583 de servicii publice acordate de aparatele ministerelor. Din acestea, 16 au fost deja abolite, iar spre sfârşitul lui iulie Guvernul va aproba un Plan de acţiuni pentru modernizarea serviciilor publice, însoţit de o Metodologie de stabilire a normelor de calitate şi a tarifelor", a spus Victor Bodiu. „Un stat modern trebuie să aibă un serviciu public care gândeşte şi acţionează modern, iar aceasta înseamnă şi capacitatea de a răspunde cât mai exact necesităţilor cetăţeanului".
Reprezentanţii Băncii Mondiale au confirmat că Guvernul a respectat termenele şi angajamentele în implementarea RAPC: „Se datorează echipei naţionale de implementare a RAPC. Suntem impresionaţi de ceea ce s-a reuşit în reformarea serviciului public şi a procesului de luare a deciziilor!". De asemenea, ei au salutat existenţa unei viziuni foarte clare pe viitor în acest domeniu, ceea ce face dovada unor „evoluţii extrem de bune, inclusiv în contextul realizării agendei de integrare europeană a ţării dumneavoastră.".