Magistrat Curtea de Apel: CSM minte o ţară întreagă, Ambasada SUA şi Delegaţia UE la Chişinău
alte articole
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis o hotărâre gravă şi eronată minţind Delegaţia UE şi Ambasada SUA, precizează judecătoarea Domnica Manole pentru jurnal.md. Potrivit acesteia, încercând să-şi justifice decizia, CSM a informat UE şi SUA, printr-un comunicat oficial de presă că „procurorul general a prezentat suficiente raţionamente care trezeau îngrijorarea rezonabilă privind prezenţa unei rele intenţii a judecătorului Domnica Manole”.
Pe de altă parte magistrata punctează că tot ce a invocat procurorul general interimar a fost hotărârea Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), care a anulat decizia dânsei de a obliga Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze referendumul iniţiat de Platforma DA.
„La solicitarea eliberării acordului de pornire a urmăririi penale şi tragere la răspundere penală a unui judecător, procurorul general, pentru a nu fi suspectat de intimidări sau descurajări la adresa judecătorilor, este obligat să anexeze la sesizare sau să invoce cel puţin un început de probă de comitere a unei infracţiuni de către judecător, în particular, dovada de rea-voinţă. Ce avem însă în cazul de faţă? Procurorul General invocă drept probe unele constatări făcute de CSJ în decizia din 22.04.2016, aparent atribuindu-le valoare de rea judecată, pe care intenţionează să le folosească ulterior în cadrul procesului penal: nimic mai mult şi cu certitudine că acestea sunt singurele sale „probe”. În şedinţa CSM din 31 mai 2016, Procurorul a declarat că nu deţine alte probe, sesizarea sa se bazează exclusiv pe constatările expuse în decizia CSJ”, mai subliniază Domnica Manole.
Magistrata afirma că CSM, în comunicatul adresat ambasadorului SUA, James D. Pettit şi ambasadorului UE, Pirkka Tapiola, încearcă să inducă în eroare opinia publică: „În sprijinul acestei solicitări, Procurorul General a prezentat suficiente raţionamente care trezeau îngrijorarea rezonabilă privind prezenţa unei rele intenţii la etapa examinării şi emiterii hotărârii în dosarul la cererea de chemare în judecată înaintată de către Grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional împotriva Comisiei Electorale Centrale, emisă la data de 14.04.2016, acesta fiind şi motivul pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a luat decizia ridicării imunităţii domniei sale”. „Prin acest neadevăr, CSM face o tentativă de a-şi justifica hotărârea gravă şi eronată emisă, în lipsa oricăror probe, pur si simplu minţind o ţară întreagă, inclusiv Ambasada SUA şi Delegaţia Uniunii Europene”, conchide Domnica Manole.
Reacţia judecătoarei vine după ce săptămâna trecută Consiliul Superior al Magistraturii şi-a dat acordul privind urmărirea penală a Domnicăi Manole la cererea procurorului general interimar - Eduard Harunjen. Acesta a invocat decizia CSJ, care a anulat decizia Domnicăi Manole de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni, precizează sursa citată.
Nici reacţiile din partea oficialilor internaţionali nu au ezitat să apară. UE şi-a făcut clară poziţia menţionând că: „Aceste evoluţii nu risipesc îngrijorarea cu privire la lipsa de independenţă în justiţie”. În timp ce Ambasada SUA a precizat că: „Nu trebuie să existe nici măcar aparenţa intimidării şi amestecului politic”. La apelul de solidaritate cu Domnica Manole s-au alăturat şi reprezentanţii societăţii civile cât şi mai mulţi judecători din Republica Moldova.