MAEur va înfiinţa două grupuri operative pentru a accelera implementarea proiectelor cu bani europeni
Cele două grupuri operative vor avea ca principale atribuţii monitorizarea stadiului implementării proiectelor prioritare, identificarea problemelor şi blocajelor apărute în implementare, propunerea unor soluţii concrete de rezolvare a problemelor şi de accelerare a implementării.
Rezultatele monitorizării efectuate de Ministerul Afacerilor Europene în perioada noiembrie 2011- martie 2012 privind progresul în implementarea celor 100 de proiecte prioritare au evidenţiat necesitatea identificării unor măsuri urgente de impulsionare a procesului de implementare.
Astfel că Ministerul Afacerilor Europene, cu aprobarea Guvernului, a iniţiat demersurile pentru contractarea de asistenţă tehnică finanţată prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică - Facilitatea de Asistenţă Tehnică, care va oferi sprijin în înfiinţarea a două grupuri operative (”task force”), alcătuite din echipe operative de experţi în domenii precum mediu, transporturi şi achiziţii publice.
În perioada următoare, se vor derula două proiecte pilot, care se vor concentra pe analiza unui număr limitat de proiecte în domeniile mediu şi transporturi (16 + 20 proiecte). Pe baza concluziilor formulate în cadrul acestor două proiecte, se va defini mecanismul de monitorizare ce va implementat de grupul operativ permanent. Implementarea efectivă a mecanismului va fi realizată printr-un contract de asistenţă tehnică încheiat de Ministerul Afacerilor Europene.
România şi-a propus ca în 2012 să absoarbă 20% din fondurile europene, adică şase miliarde de euro. În prezent, rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune este de 7,4%, după cum declara, săptâmâna trecută, ministrul Leonard Orban.
Totodată, Orban remarca faptul că ”problemele cele mai mari sunt pe zona de implementare”.
”Deşi rata ce contractare este în momentul de faţă de aproape 70% şi sunt unele programe operaţionale unde rata de contractare se apropie de sută la sută, va veni momentul, foarte probabil deja începând cu acest an, în care pe baza unei evaluări făcute pe fiecare proiect în desfăşurare, proiecte cu întârziere, să se decidă retragerea finanţării, şi este sigur că aşa se va întâmpla”, declara Leonard Orban, la 5 aprilie, în cadrul masei rotunde ”Fondurile europene: un motor al creşterii economice în 2012", organizată de Camera Franceză de Comerţ, Industrie şi Agricultură în România.