Maestrul Radu Beligan împlineşte azi 95 de ani şi intră în Cartea Recordurilor

Astăzi este o zi de excepţie pentru teatrul românesc. Maestrul Radu Beligan împlineşte azi 95 de ani, dintre care 75 au fost dedicaţi carierei de actor. De ziua sa, Radu Beligan va juca în premiera piesei "Lecţia de violoncel", alături de fiica sa, Lamia Beligan. Astfel, actorul intră în Cartea Recordurilor pentru "Cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru".
Buchet de flori (Epoch Times România)
Flori Mladin
14.12.2013

Astăzi este o zi de excepţie pentru teatrul românesc. Maestrul Radu Beligan împlineşte azi 95 de ani, dintre care 75 au fost dedicaţi carierei de actor. De ziua sa, Radu Beligan va juca în premiera piesei "Lecţia de violoncel", alături de fiica sa, Lamia Beligan. Astfel, actorul intră în Cartea Recordurilor pentru "Cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru".

Primul eveniment special organizat cu ocazia aniversării marelui actor s-au strâns pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, unde prieteni, rude, dar şi colegi de scenă s-au strâns pentru a-i cânta maestrului "La mulţi ani!".

De la ora 19.00, Radu Beligan va putea fi văzut şi aplaudat pe scena Teatrului Metropolis, unde va juca în premiera absolută a piesei "Lecţia de violoncel", de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, alături de actori ai Teatrului Naţional: fiica sa, Lamia Beligan, Marius Manole, Tania Popa şi Rodica Ionescu.

Maestrul va putea fi văzut pe scenă şi mâine seară la Teatrul Naţional, în spectacolul "Egoistul" de Jean Anouilh, piesă pe care Radu Beligan a şi regizat-o. După spectacol, marele actor va primi titlul de cel mai longeviv actor care joacă pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records.

Maestrul Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918 la Galbeni, în apropierea oraşului Roman. Clipele din copilărie şi cele petrecute cu mama să i-au rămas în amintire.

"Eu m-am născut într-o familie modestă, cu patru copii. Tatăl meu, un actor cu mai puţin noroc decât mine, şi-a încheiat prematur viaţa teatrală în urma unui diferend avut cu Mihail Sadoveanu. Mama avea o voce frumoasă, era grecoaică, venea din ţara care a inventat teatrul. (...) Era casnică, ţinea din toate punctele de vedere casa singură, până şi hainele de pe noi erau croite şi cusute de ea. În plus, ştiind foarte bine limba franceză ne-a învăţat şi pe noi. Eu am fost favorizat pentru ca şi-au dat seama că îmi place cartea. Părinţii mei au investit tot ce puteau, ca să ajung undeva departe.(...) Sunt un băiat plecat de la ţară. Mergeam cu vaca, cu picioarele goale. Imaginaţi-vă că băiatul acesta a luat masa cu Regina Angliei!'', a dezvăluit Radu Beligan într-un interviu.

Radu Beligan a studiat Dreptul şi Filosofia, în perioada 1937-1938, iar bursa oferită de facultate l-a ajutat să-şi plătească taxele la Conservator şi la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, unde a avut-o profesoară pe Lucia Sturdza Bulandra.

Prima piesă de teatru în care a jucat a fost ''Crimă şi pedeapsă'', după Dostoievski. În primii ani ai carierei de actor a jucat la Teatrul ''Regina Maria'' (1937-1938), la ''Uranus'' (1938-1939), la Teatrul din Sărindar, la Grădina ''C.A. Rosetti'', la Teatrul ''Tudor Muşatescu'', la Majestic, la Savoy, la Teatrul ''Comedia'', la Municipal. La sfârşitul anilor '40, a existat chiar şi Compania ''Radu Beligan', iar în 1945 a venit la Teatrul Naţional din Bucureşti.

În 1961, Radu Beligan a înfiinţat Teatrul de Comedie, al cărui director a fot timp de opt ani. Din 1969 până în 1990, Radu Beligan a fost directorul Teatrului Naţional Bucureşti.

În lunga sa carieră, a realizat peste 80 de roluri în teatru şi 30 în filme. A jucat în piese de teatru care au fost difuzate la radio şi la televiziune. Primul rol într-un film a fost Rica Venturiano din ''O noapte furtunoasă'', în regia lui Jean Georgescu (1943), iar ultimul film a fost ''După-amiaza unui torţionar'', în regia lui Lucian Pintilie (2001).
Maestrul Radu Beligan nu este numai o personalitate marcantă a teatrului românesc, ci şi un artist unic, datorită vocii sale inconfundabile, a dragostei şi pasiunii cu care urcă pe scenă şi cu care joacă, prin rolurile numeroase în teatru şi film pe care le-a interpretat în impresionanta sa carieră.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor