MAE a repatriat 13 muncitori români din Dubai

Sigla Ministerului Afacerilor Externe
Sigla Ministerului Afacerilor Externe (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
29.12.2013

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că s-au întors cu bine în ţară din Emiratele Arabe Unite cei 13 muncitori constructori români, care ceruseră sprijin pentru a fi repatriaţi. Muncitorii au ajuns în ţară sâmbătă 28 decembrie.

Muncitorii români se aflau în Dubai din septembrie 2013, fără a fi semnat în prealabil contracte de muncă cu angajatorul de pe plan local şi s-au declarat nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de cazare oferite, solicitând să fie repatriaţi, informează MAE într-un comunicat remis Epoch Times.

Repatrierea celor 13 români numulţumiţi de condiţiile de muncă şi cazare ce le-au fost oferite - angajatorul profitând de faptul că aceştia nu au un contract legal pe care să îl poată invoca - a necesitat o serie de eforturi susţinute din partea MAE, care a întreprins demersuri pe lângă autorităţile competente din România, cât şi din partea Consulatului General al României la Dubai, care a intervenit pe lângă autorităţile Ministerului Muncii şi Ministerului de Interne din Dubai, precum şi pe lângă comunitatea românească din Emirate.

În asemenea circumstanţe, MAE îi sfătuieşte pe românii care doresc să lucreze în Dubai să se informeze bine cu privire la legislaţia internă a Emiratelor Arabe Unite cu privire la circulaţia persoanelor şi angajarea în muncă, precum şi asupra normelor de conduită în statele islamice. Pentru a nu ajunge victime ale traficului de persoane şi a exploatării forţate prin muncă, cetăţenilor români li se recomandă să verifice dacă compania de intermediere din România figurează în evidenţa Inspectoratului Teritorial de Muncă ca având acest obiect de activitate şi dacă acele contractele de muncă sunt redactate şi în limba română şi dacă sunt înregistrate în evidenţele Inspecţiei Muncii.

MAE le mai recomandă doritorilor de angajamente de muncă în EAU să se informeze în prealabil cu privire la dispoziţiile legale aplicabile pe plan local şi atrage atenţia asupra riscurilor aferente în cazul în care aceştia acceptă promisiuni verbale sau condiţii defavorabile de muncă impuse de către angajatori.

Reamintim că presa din România şi străinătate a semnalat în repetate rânduri că Dubaiul nu înseamnă numai hoteluri de lux, zgârie nori şi mulţi bani. Clădirile somptuoase ale Dubaiului au fost construite în special cu muncitori din ţări sărace, în special ale Asiei de Sud, plătiţi cu 4-5 dolari pe zi. În EAU se practică sclavagismul modern. Muncitorilor care ajung să muncească în Emirate fără un contract legal, li se confiscă paşapoartele, muncesc câte 14 ore pe zi, la temperaturi ce ajung la 55 grade Celsius, sunt cazaţi în condiţii improprii şi sunt plătiţi cu bani de nimic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor