Vanatoarea de vrajitoare a mercenarilor retine oameni nevinovati in Libia
alte articole
Mercenarii au fost barbatii cei mai temuti si detestati in Libia. In principal adusi din Ciad si Sudan, fostul lider libian Moammar Gaddafi i-a folosit impotriva propriului sau popor din luna februarie pentru a lupta pentru regimul sau in curs de prabusire.
In recenta lupta pentru Tripoli, in care armata rebela a Libiei a asediat capitala, mercenarii au fost plasati in special ca lunetisti, pentru a preveni rebelii sa preia controlul deplin asupra unor parti ale orasului.
Dar cum rebelii libieni controleaza acum cele mai multe parti ale tarii, inclusiv Tripoli, furia si varsarea de sange din mainile mercenarilor a condus la o vanatoare de vrajitoare pentru barbati din Africa. In mijlocul acestei situatii, combatantii rebeli nu-i vor viza doar pe cei care au fost platiti pentru a ucide, dar, de asemenea, si pe lucratorii migranti si alte categorii de imigranti care traiesc in Libia deja de zeci de ani.
Intr-un raport publicat duminica, Human Rights Watch (HRW) a cerut Consiliului National de Tranzitie (CNT) din Libia , care controleaza acum tara, sa "opreasca arestarile arbitrare si abuzul asupra muncitorilor africani si libienilor negri, care se presupune ca ar fi mercenari.”
Potrivit organizatiei pentru drepturile omului, multi negri din Africa sunt arestati doar din cauza culorii pielii. "Este periculos sa fii negricios in Tripoli", a spus Sarah Leah Whitson, director al HRW pe Orientul Mijlociu si Africa de Nord, intr-un comunicat de presa.
"CNT are preocupari legitime cu privire la activitatea ilegala si violenta a mercenarilor, dar nu poate sa aresteze pur si simplu barbatii de culoare neagra pe baza unei presupuneri ca ar putea fi mercenari", a afirmat ea.
Desi HRW condamna represiunea larga asupra negrilor din Africa, ea a confirmat dovezile ca regimul Gaddafi a recrutat mercenari din Ciad si Sudan. S-a descoperit si o baza care a fost folosita de sute de mercenari din Africa, incepand cu 2011.
In ultima saptamana, sute de barbati africani, inclusiv lucratori migranti, au fost arestati catre fortele rebele, care sunt in principal tineri libieni inarmati.
Africanii sunt tinuti in centre de detentie improvizate in Tripoli, inclusiv un teren de fotbal, potrivit HRW.
Fortele de securitate rebele i-au permis unuia dintre acestia - un barbat de 60 de ani din Ciad pe nume Othman - sa vorbeasca cu un investigator al HRW. Othman a marturisit ca pe terenul de fotbal sunt tinuti aproape 200 de oameni.
Nici un detinut din Tripoli nu a fost adus in fata vreunui judecator pentru a revizui legalitatea detentiei sale. (HRW)
Othman insusi a spus ca se afla in Libia de 30 de ani si a devenit cetatean libian in 1991.
Inainte de a incepe revolta populara din Libia in luna februarie a acestui an, in tara erau intre 1 si 2 milioane de lucratori migranti din Africa. Multi dintre ei au fugit din tara dupa violentele care au izbucnit atunci cand fortele rebele din estul Libiei au ridicat armele impotriva regimului lui Gaddafi.
"Migrantii africani au lucrat in Libia de mai multi ani, de multe ori efectuand cele mai neplacute munci, iar aceasta nu este o modalitate corecta de a-i trata pe cei care au ramas aici in timpul revoltei", a spus Whitson.
Arestarile barbatilor din Africa i-au facut pe lucratorii migranti sa devina precauti. Barbatii raman inchisi in case private in grupuri mari, permitandu-le doar femeilor sa iasa pentru a cumpara alimente si apa.
Cercetatorul HRW a vizitat o astfel de casa unde locuiau 30 de lucratori migranti din Nigeria. Saptamana trecuta, in casa au intrat o trupa de libieni inarmati su au cautat arme. Nereusind sa gaseasca nimic, ei au luat telefoanele lor mobile si banii nigerienilor, echivalentul a 252 de dolari.
Dupa ce au rasturnat regimul lui Gaddafi, si controland acum cele mai multe parti ale tarii, Consiliul National de Tranzitie (CNT) din Libia se confrunta cu sarcina descurajanta de a reconstrui tara, inclusiv punerea in aplicare a procedurilor judiciare.
Dornici sa evite pierderea legitimitatii sale, liderii CNT au indemnat in diferite ocazii luptatorii lor sa nu recurga la razbunare prin violenta.
Cu toate acestea, potrivit HRW, sistemul judiciar este inca insuficient. "Un birou al unui procuror si-a asumat aparent controlul asupra inchisorii Maftuah si a inceput investigatiile. Cu toate acestea, conform informatiilor detinute de Human Rights Watch, nici un detinut din Tripoli nu a fost adus in fata vreunui judecator pentru a revizui legalitatea detentiei sale", sustine organizatia.