MADR: România va organiza în 2014 două evenimente la nivel internaţional în domeniul agriculturii
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat joi că România a obţinut dreptul oficial de a organiza două evenimente la nivel internaţional, importante pentru agricultura europeană, asiatică şi internaţională.
"În cadrul Conferinţei Regionale FAO pentru Europa şi Asia Centrală (ERC) de la Baku, propunerea României de a găzdui ERC şi ECA în 2014 a fost aprobată de toate statele membre FAO, cu unanimitate de voturi. Astfel, România a obţinut dreptul oficial de a organiza aceste evenimente deosebit de importante la nivel internaţional pentru agricultura europeană, asiatică şi internaţională", se arată în comunicat.
În perioada 17 – 20 aprilie a avut loc la Baku, Azerbaidjan, cea de-a 37-a sesiune a Comisiei Europene pentru Agricultură (ECA) şi cea de-a 28-a Conferinţă Regională a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură - FAO pentru Europa si Asia Centrala (ERC).
La eveniment au participat reprezentanţi ai celor 53 de ţări membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), oficiali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), observatori din organizaţii internaţionale non-guvernamentale şi organizaţii interguvernamentale.
Totodată, în cadrul Conferinţei Regionale FAO pentru Europa şi Asia Centrală (ERC), secretarul general al MADR, Sergiu Sorin Chelmu, a fost ales cu unanimitate de voturi să îndeplinească funcţia de vicepreşedinte a ERC 2014.
De asemenea, România a obţinut cu unanimitate de voturi ca secretarul 1 al Ambasadei României la Roma şi reprezentantul permanent la României la FAO, Alina Popescu, să îndeplinească funcţia de vicepreşedinte a Comisiei Europene pentru Agricultură.
La propunerea UN FAO, consilierul pentru afaceri europene în cadrul MADR şi corespondent naţional FAO în România, Bogdan Bazgă, a fost nominalizat să îndeplinească funcţia de "Liason Officer", respectiv coordonator naţional ECA şi ERC 2014.
De asemenea, s-a decis încheierea unui memorandum de colaborare România-FAO pentru stabilirea priorităţilor la nivel european, în agricultură. Oficialii au mai convenit posibilitatea participării României cu experţi în cadrul Comitetului Mondial pentru Securitate Alimentară, respectiv implicarea experţilor români din cadrul panelului mondial al experţilor pentru securitatea alimentară HLPE (High Level Panel Expert).
Pe parcursul deplasării la Baku, delegaţia MADR a avut întâlniri bilaterale cu şefii delegaţiilor Republicii Azerbaidjan, Federaţiei Ruse şi Republicii Kazakstan.
"S-a stabilit crearea unor grupuri de lucru comune între MADR şi ministerele Agriculturii din statele menţionate, în vederea dezvoltării relaţiilor bilaterale prin transfer şi consultanţă reciprocă în domeniul agroalimentar, în vederea dezvoltării schimburilor comerciale din sectorul agroalimentar, a menţinerii nivelului ridicat al securităţii alimentare, dar şi cu scopul eradicării foametei la nivel mondial", se mai arată în comunicat.