MADR: 10-15% din spaţiile protejate cultivate cu legume extratimpurii din Matca sunt distruse

Epoch Times România
24.02.2012

Aproximativ 35% din spaţiile protejate cultivate cu legume extratimpurii sunt afectate în localitatea Matca (Galaţi) după primele estimări, iar 10-15% sunt distruse în proporţie de 100%, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, s-a deplasat joi în comuna Matca, judeţul Galaţi, împreună cu directorul general cu atribuţii în domeniul politicilor în sectorul vegetal din minister, Tatiana Preda, unde au avut o întâlnire cu legumicultorii care au suferit pagube din cauza căderilor abundente de zăpadă.

Primarul comunei Matca, Nelu Costea, a afirmat că o comisie alcătuită din reprezentanţi ai autorităţilor competente evaluează zilnic situaţia din teren în vederea estimării pagubelor legumicultorilor.

La finalul întâlnirii, ministrul agriculturii a anunţat că după primirea evaluărilor, în zece zile va prezenta soluţii concrete pentru a-i sprijini pe cei afectaţi.

Fuia a menţionat că printre variantele pe care le are în calcul ministerul se numără analiza reluării ajutorului de minimis în funcţie de disponibilităţile bugetului naţional. "Vom încerca să finanţăm, din alocarea M141 aferentă sesiunii programate pentru luna iunie 2012, proiectele declarate eligibile în 2011, pe această măsură şi care au rămas fără finanţare. Deocamdată suntem în discuţii cu Comisia Europeană şi nu pot oferi o garanţie că se va şi întâmpla", a spus Fuia.

Totodată, ministrul a mai amintit şi faptul că fermierii trebuie să aibă în vedere asocierea pentru a crea centre în care să se colecteze legumele din acest bazin legumicol important. Totodată, ministrul Fuia i-a rugat pe fermierii prezenţi la această întâlnire să îşi desemneze un reprezentant din rândul lor care să aplice pentru un post de consilier pe probleme de legumicultură în cabinetul său din MADR.

În aceeaşi zi, Stelian Fuia s-a aflat şi la sediul Primăriei din Tecuci, unde a participat la o sesiune de discuţii cu producătorii de legume şi cu cei de cultură mare, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor