“Made in Italy”: Cum sunt folosite fabricile de ciment pentru a elimina ilegal deşeurilor textile din import [Rise Project]

Deşeuri aduse în România (Diicot.ro)
Andrei Popescu
19.11.2024

În ultimii ani societatea civilă din România a fost asaltată la televizor cu imagini din timpul percheziţiilor procurorilor care investighează importurile ilegale de deşeuri textile, disimulate ca fiind haine second hand. România este una dintre ţările UE unde fabricile de ciment sunt folosite pentru eliminarea ilegală a deşeurilor textile din import, în condiţiile în care procurorii au descoperit că unităţile care produc ciment sunt folosite ca paravan, arată o investigaţie Rise Project.

Potrivit Interpol, imediat ce deşeurile trec graniţa, traficanţii modifică actele, şi-n loc să ajungă în fabricile de ciment, pentru a fi arse in procesul de coincinerare, acestea sunt pur şi simplu abandonate.

Investigaţia precizează că un astfel de caz s-a petrecut în urmă cu patru ani, când Garda de Mediu împreună cu Poliţia au descoperit în judeţul Bihor două depozite ilegale în care se aflau peste 400 de tone de textile provenite din Italia. Conform unor documente interne “majoritatea deşeurilor textile erau din piele şi conţineau crom hexavalent care nu putea fi ars în fabricile de ciment”.

Firmele româneşti cercetate de procurori pentru import ilegal de deşeuri textile din Italia au legătură cu o româncă pe nume Georgeta Trifa, supranumită de presa locală “Mama deşeurilor”. Conform Rise Project, femeia de afaceri are legături financiare şi a împărţit acţionariatul unor companii cu nişte italieni acuzaţi că ar fi colaborat cu clanul mafiot Acarino. Unii dintre ei au fost condamnaţi la închisoare pentru fraudă şi trafic de deşeuri.

De asemenea, conform documentelor de anchetă, Trifa a recunoscut ilegalităţile şi faptul că textilele nu au fost niciodată trimise la fabricile de ciment pentru a fi incinerate, aşa cum se susţinea în actele de import. Prinsă cu deşeurile depozitate ilegal în două ferme din judeţul Bihor, femeia de afaceri şi-a luat angajamentul că va curăţa zona şi a venit şi cu o soluţie: nişte artizani locali, care să folosească deşeurile pentru a produce “genţi, poşete, portofele, suporturi pentru telefoane, suporturi pentru chei şi curele”.

Conform Rise Project, explicaţia a venit ca un şoc pentru cei care au investigat cazul şi care au arătat că deşeurile textile au fost trimise în România pentru că procesarea, sortarea şi reciclarea lor în Italia era mult mai costisitoare decât în ţara noastră, care se transformă într-o “veritabilă mare groapă de gunoi” a Europei.

“Prin depozitarea pe termen lung şi în spaţii neautorizate, deşeurile devin şi mai periculoase pentru faună, floră şi oameni. Din numeroasele probleme pe care le are planeta, deşeurile reprezintă una dintre cele mai mari surse de poluare şi reprezintă o problemă cu impact major asupra mediului şi asupra calităţii vieţii”, se arată în actele de urmărire penală.

Totodată, conform documentelor, deşeurile textile importate de Trifa proveneau de la o firmă cu sediul în Prato, un oraş italian de provincie de lângă Florenţa. Acolo îşi au sediul sute de firme specializate în reciclarea hainelor şi deşeurilor textile care sunt colectate din întreaga lume. Firma se laudă că oferă asistenţă pentru o soluţie corectă şi eco-durabilă în cazul eliminării deşeurilor industriale. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor