Şcolile franceze vor elimina termenii “tată” şi “mamă”

(Getty Images)

Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului francez, a votat la începutul acestei săptămâni în favoarea înlocuirii cuvintelor “mamă” şi “tată” cu “părinte 1” şi “părinte 2” în actele legate de şcoală, ca parte a reformelor progresiste ce urmăresc să forţeze şcolile să includă familiile formate din cupluri de persoane cu acelaşi sex.

Amendamentul a fost prezentat de parlamentara Valerie Petit, membră a partidului preşedintelui Emmanuel Macron – La Republique en Marche! (LREM). Petit a explicat că amendamentul urmăreşte “să ancoreze în lege diversitatea familiei şi dorinţa de a nu nega existenţa familiilor homoparentale”.

“Avem familii care se lovesc de modele sociale şi familiale care sunt un pic cam demodate. În prezent, nimeni nu ar trebui să se simtă exclus de o gândire înapoiată. Pentru noi, acest articol este o măsură de egalitate socială”, a afirmat Jennifer de Temmerman, o parlamentară tot din LREM.

Parlamentarul republican anti-establishment Xavier Breton a denunţat amendamentul ca fiind o formă de “corectitudine politică ce nu corespunde realităţii. Când aud că este vorba de un model demodat, vă amintesc astăzi, în uniuni, căsătorii sau parteneriate civile, peste 95% sunt cupluri formate dintre un bărbat şi o femeie”.

De asemenea, Adunarea Naţională a mai votat în această săptămână obligativitatea ca toate sălile de clasă să afişeze steagurile francez şi al UE. Populiştii de dreapta s-au opus măsurii, susţinând că nu este constituţională.