Macron: naţionalismul este o “trădare a patriotismului”. Trump schimbă cuvinte cu Putin în Paris
alte articole
În condiţiile în care preşedintele american Donald Trump a fost criticat deja în timpul participării la evenimentele de comemorare a 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial pentru că a sărit peste o vizită planificată la câmpul de luptă şi cimitirul din Belleau din cauza ploii abundente, omologul său francez Emmanuel Macron a folosit punctul culminant al ceremoniei de duminică pentru a condamna ferm naţionalismul.
La doar câţiva paşi de diverşi lideri mondiali, inclusiv Trump şi omologul lor rus Vladimir Putin, Macron a subliniat o temă despre care a precizat că a dus la o acumulare ireversibilă de tensiuni care au provocat izbucnirea acelui război, şi anume patriotismul.
Macron a susţinut: “Patriotismul este exact opusul naţionalismului. Naţionalismul este o trădare a patriotismului”.
În timpul evenimentelor de duminică, Trump şi Putin au avut o scurtă discuţie personală, după ce liderul francez ceruse anterior să nu aibă loc niciun fel de summit oficial în timpul comemorării, a confirmat Reuters.
Preşedintele francez a mai afirmat: “Prin afirmaţia că ‘interesele noastre sunt pe primul loc şi ce contează ce se întâmplă cu alţii’, ştergem lucrul cel mai preţios al unei naţiuni, acela care o face să trăiască, ceea ce este cel mai important: valorile sale morale”, conform Bloomberg.
Contrar tendinţei pornite de Washington, Macron a cerut o consolidare a instituţiilor internaţionale precum UE şi ONU în remarcile sale. Discursul lui Macron poate fi interpretat ca o critică la adresa unor lideri prezenţi, precum Trump, care dovedesc cel puţin o lipsă crasă de respect la adresa "ordinii internaţionale" în favoarea politicilor naţionaliste, mai susţine Bloomberg.
În timpul campaniei sale prezidenţiale, dar şi după, Trump a folosit sloganul “America First” (America pe primul loc), pentru a descrie natura politicilor sale.
“Haideţi să ne unim speranţele şi nu fricile. Să respingem fascinaţia pentru a ne întoarce unii împotriva celorlalţi, folosind violenţa şi dominarea”, a adăugat Macron. Printre exemplele date de liderul francez se numără şi sărăcia, foametea, inegalitatea, schimbarea climatului, precum şi ignoranţa generală pentru provocările globale.
În weekendul care tocmai s-a încheiat, unii au remarcat ceea putea fi percepută ca fiind o “izolare” a preşedintelui Trump, în contrast cu faptul că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, s-a aflat deseori lângă Macron. Chiar înainte să aterizeze în Paris, Trump l-a criticat pe omologul său francez pe Twitter pentru comentariile sale “foarte jignitoare” cu privire la ideea creării unei “armate europene” care va fi independentă de influenţa şi politica SUA.
Într-un interviu recent la postul de radio Europe 1, în care s-a discutat despre pericolul tot mai mare al atacurilor cibernetice, al interferării cu procesele electorale şi al deciziei SUA de a se retrage din tratatul INF cu Rusia, Macron a afirmat că Europa trebuie să se protejeze împotriva Chinei, Rusiei şi chiar a Statelor Unite.
Ulterior, înaintea începerii evenimentelor dedicate Primului Război Mondial, în timpul unei întâlniri amicale cu Macron, Trump a afirmat: “Dorim o Europă puternică... Dorim să ajutăm Europa, dar trebuie să o facem în maniera corectă. Chiar acum, SUA a suportat o mare parte a poverii”.
În timpul ceremoniei de duminică, Macron a avut-o în dreapta pe demisionara Merkel, iar Trump a stat lângă cancelarul german. Putin a fost plasat în stânga lui Macron, însă între cei doi s-a aflat Prima Doamnă a Franţei.
Una dintre întâlnirile în marja comemorării de la Paris a fost un summit informal Trump-Putin. Puţin înaintea evenimentului, oficiali ruşi au declarat că francezii au cerut să nu aibă loc nicio întâlnire separată Trump-Putin duminică, pentru a nu distrage atenţia de la activităţile planificate.
După evenimentul de la Arcul de Triumf, Putin a confirmat pentru RT News: “Am căzut de acord să nu încălcăm programul ţării gazdă şi, la cererea lor, să nu organizăm nicio întâlnire aici”, adăugând: “Dar, posibil, ne vom întâlni la G-20 sau ulterior. Suntem deschişi dialogului”.
Totuşi, Trump şi Putin au părut să aibă un dialog neoficial, scurt, aşa cum au raportat mass media de stat rusă. De asemenea, canalul TV turcesc TRT World a precizat: “Putin susţine că a reuşit să discute duminică, în Paris, cu preşedintele Donald Trump şi că, între cei doi, conversaţia a fost... bună [sublinierea redacţiei]”.