Năsui: Nu avem un stat slab, ci unul puternic controlat de oameni care nu ezită să-l folosească în interes propriu
alte articole
România nu are un stat slab, ci unul puternic controlat de oameni puternici şi influenţi politic, care nu ezită să îl folosească în interes propriu şi pentru a păstra puterea în mâinile lor, a atras atenţia marţi, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.
"Am avut exemple chiar în timpul alegerilor locale. Vrei să candidezi împotriva primarului dintr-o localitate? Dacă eşti angajat la stat sau într-o companie de stat, vei avea probleme pe linie ierarhică. Dacă eşti angajat în privat, se vor face presiuni pe angajator să fii dat afară. Dacă eşti chiar tu întreprinzător, vor veni controale. Multe controale. Şi sigur îţi găsesc ceva, nu de alta dar la câte legi şi reguli sunt e aproape imposibil să ţii cont de toate tot timpul şi, oricum ei au puterea să-ţi dea cele mai discreţionare amenzi. Pentru un întreprinzător mediu sau mic nu rentează să le conteşti în contencios administrativ timp de ani de zile cu costuri şi bătăi de cap. Mai bine laşi aşa. Mai bine nu-i deranjezi pe cei puternici. Ierarhia lor te va strivi", a declarat Năsui.
Parlamentul a remarcat că, la începutul anului, s-a putut observa această putere politică exercitată discreţionar atunci când ASF a dat cea mai mare amendă dată vreodată în istoria sa unui fond de pensii pentru că a dat un sms care spunea, ceea ce s-a văzut mai târziu, ca fiind 100% adevărat.
"În plus nu s-au oprit la amendă dar au vrut şi ca directorul general al companiei să nu mai aibă voie să deţină funcţii de conducere în sectorul financiar. Asta apropo şi de ingerinţa statului în acest sector. De atunci am văzut atacuri constante la independenţa justiţiei, la independenţa BNR, care e chemată să scoată finanţele publice din situaţia dezastruoasă în care au ajuns prin tiparniţă şi, mai nou, la adresa libertăţii de exprimare", a continuat Năsui.
Potrivit deputatului, recent Consiliul Naţional al Audiovizualului a dat o amendă de 20.000 de euro unei emisiuni cunoscute pentru critica la adresa guvernării PSD.
"Pentru ce a dat această amendă? Pentru că postul de televiziune a avertizat în emisiunea Jocuri de putere asupra trocului pe care îl făcea PSD cu UDMR pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. În acest troc era jucată susţinerea pentru o lege a folosirii limbilor minorităţilor care ar fi făcut maghiara şi plăcuţele bilingve obligatorii chiar şi în Bucureşti (pentru că nu conţinea doar un prag de 10% din populaţie, ci şi un prag fix de 10.000 de persoane). Această campanie a postului a dus la eşecul negocierilor cu UDMR din cauza oprobriului public generat, ceea ce l-a lovit pe domnul Dragnea exact unde îl doare cel mai tare: la majoritatea parlamentară. Din păcate nu mai e o surpriză pentru nimeni faptul că CNA-ul a devenit un organism folosit politic foarte discreţionar cu dublu standarde în funcţie de televiziunea judecată", a punctat Năsui.