CCR, decizie importantă: Şefa DNA trebuia să meargă la audierile comisiei parlamentare de anchetă

După ce, pe 26 septembrie, au amânat pronunţarea unei decizii în ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa lui Kovesi şi Lazăr formulate de Dragnea şi Tăriceanu, astăzi, judecătorii s-au poziţionat.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)
Ana Ion
03.10.2017

UPDATE. În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Ministerul Public, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului-şef al DNA de a se prezenta în faţa Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor, pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial.

În soluţionarea conflictului, Curtea a constatat obligaţia şefei DNA de a se prezenta în faţa Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei.

În acelaşi timp, cu unanimitate de voturi, CCR a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Ministerul Public, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a exercita acţiunea disciplinară împotriva procurorului şef al DNA pentru neprezentarea în faţa Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, şi de refuzul Parchetului de pe lângă ÎCCJ de a transmite comisiei speciale de anchetă o copie după dosarul de urmărire penală aflat pe rolul acestui parchet.

* * *

Curtea Constituţională a României este aşteptată să ia marţi o decizie pe sesizările şefilor celor două camere ale Parlamentului - Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu - în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public. Pronunţarea unei decizii în această speţă a fost amânată la ultima şedinţă a CCR.

Reamintim că Tăriceanu şi Dragnea s-au adresat Curţii Constituţionale pentru a reclama refuzul procurorului-şef al DNA de a se prezenta în faţa comisiei de anchetă a Parlamentului cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, precum şi refuzul procurorului general Augustin Lazăr de a lua măsuri împotriva lui Kovesi şi de a înainta comisiei de anchetă o copie a dosarului de urmărire penală nr.213/P/2017 legat de acel scrutin, înregistrat pe rolul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul PÎCCJ.

Potrivit sesizării celor doi - ambii titulari de dosare penale şi ambii critici acerbi ai DNA - nu există niciun motiv pentru care ancheta parlamentară trebuie să înceteze atunci când este demarată o anchetă judiciară, fiind vorba despre proceduri cu natură juridică diferită, care se pot exercita în paralel şi nu se exclud una pe alta.

CCR urma să se pronunţe în data de 26. 09 pe tema sesizărilor celor doi, însă decizia a fost amânată pentru data de 3 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor