Lusitanii, la picioarele lui Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu (prin bunavointa organizatorilor)
Bogdan Costea
12.07.2012

Prezenţa lui Alexandru Tomescu în premieră în Portugalia, unde a susţinut două concerte, la Aveiro şi Lisabona, este reflectată, pe o pagină, într-unul dintre principalele cotidiane din această ţară, Publico, în care apare şi un interviu cu violonistul român.

Conform Digi TV”, premiera portugheză a lui Alexandru Tomescu şi a celebrei sale viori Stradivarius Elder - Voicu 1702 a avut loc în Auditoriul Rectoratului Universităţii din Aveiro, iar apoi el a cântat la Lisabona în cadrul Festivalului ao Largo (Largo de Sao Carlos), a anunţat Institutul Cultural Român din capitala Portugaliei, care a prilejuit aceast eveniment.

Alexandru Tomescu este un talent extraordinar în mâinile căruia se află patrimoniul românesc”, titrează cotidianul naţional Publico, pe una din paginile de cultură, care îi este dedicată în întregime violonistului român.

Este cel de-al cincilea turneu pe care Alexandru Tomescu, în vârstă de 35 ani, îl întreprinde cu vioara sa, care a aparţinut cândva lui Ion Voicu (1923-1997), fondatorul Orchestrei de Cameră din Bucureşti. Ar putea fi chiar ultimul, întrucât a primit vioara din secolul al XVIII-lea pentru o perioadă de cinci ani, în urma unui concurs organizat în 2007 de către Guvernul român, şi ar trebui, în principiu, s-o înapoieze”, notează cotidianul portughez.

Ceea ce mă leagă de public este muzica”, spune Tomescu, citat de Publico.

Nu există o reţetă unică pentru a cuceri publicul, dar îmi place să cred că spectacolul pe care îl susţin nu este doar un concert în plus”, mai spune el fără să ascundă totuşi presiunea pe care o resimte pentru faptul că este definit ca „liderul tinerei generaţii de violonişti români”, aşa cum l-a prezentat ICR Lisabona.

În interviul pe care l-a acordat cotidanului portughez, Tomescu a mai spus că a devenit muzician profesionist împotriva voinţei părinţilor. „Nu voiau pentru că ştiau că e un domeniu în care se pătrunde greu, mai ales în România comunistă, unde nu exista niciun fel de sprijin financiar şi de unde ieşeai cu greu din ţară”.

Tomescu şi-a adus aminte că a fost nevoit să refuze multe invitaţii la începutul carierei lui. „Să studiezi muzica clasică în acea perioadă era aproape sinucidere, a fost foarte frustrant”, a mai declarat Tomescu, menţionând totuşi că după multă luptă „lucrurile au început să se întâmple de la sine”.

Azi e mai uşor şi muzica clasică e un domeniu cu o valoare recunoscută, dar în România mai sunt multe de făcut”, a spus violonistul, referindu-se la lipsa infrastructurii.

Nu există săli bune pentru un concert”, dă exemplu violonistul, care este şi preşedintele Fundaţiei Remember Enescu, înfiinţată de părinţii lui şi care are drept scop principal susţinerea tinerilor muzicieni, prin burse de formare.

În ciuda faptului că are doar 35 de ani, Alexandru Tomescu are în palmares diverse premii obţinute în România şi multe altele la nivel internaţional. A câştigat concursul Niccolo Paganini în Italia, Pablo Sarasate în Spania şi Marguerite Long-Jacques Thibaud în Franţa. În ultimii ani a urcat pe scene emblematice: Carnegie Hall din New Yorque sau Theatre des Champs Elysees din Paris.

Alexandru Tomescu este un talent extraordinar în mâinile căruia se află patrimoniu românesc

Cariera sa a început pe când avea doar opt ani şi a dat primul său concert. Fiu de muzicieni, a început studiul vioarei cu mama sa, Mihaela Tomescu, violonistă şi ea, mai notează cotidianul portughez.

După ce a studiat în America şi în Elveţia s-a întors în ţară cu un plan ambiţios şi măreţ: să schimbe ceva în muzica clasică. Şi toate acestea, fără să ceară nimic în schimb.

Mama lui Alexandru îşi aduce aminte că debutul fiului a fost la grădiniţă, când a cântat partea întâi din „Concertul în La minor” de Vivaldi. A cântat trei poziţii şi a fost foarte serios şi foarte responsabil în această postură.

Silvian Rusu este lutierul lui Tomescu. Au fost colegi de liceu şi au împărţit acelaşi destin – deşi puteau să rămână în străinătate după ce au terminat studiile, s-au întors în România, ca să schimbe ceva. Silvian a făcut o copie a Stradivariusului pe care Tomescu a botezat-o Transilvanius.

Silvian Rusu crede că Alexandru Tomescu este persoana care a făcut cel mai mult pentru muzica clasică în România. Este un violonist cu o tehnică perfectă, dar în acelaşi timp este violonistul care în timpul concertului are permanent contact cu publicul.

Violonistul a susţinut concerte în cele mai neaşteptate locuri şi s-a implicat în campanii umanitare cum niciun alt muzician n-a mai făcut-o. În metrou, a strâns mai mulţi bani decât a făcut-o Joshua Bell în metroul din Washington, într-un proiect similar.

A cântat şi a susţinut plantarea a 5.000 de puieţi de stejar în Bistriţa, dar a pledat prin muzică şi pentru copiii cu deficienţe de auz sau cu probleme cardiace - toate acestea din convingerea că muzica clasică este a tuturor celor ce vor să o primească în inima lor.

A cântat integrala capriciilior lui Paganini în 15 oraşe, într-o integrală fără oprire, toate într-o seară. Este un efort fizic, psihic, muzical şi uman de neimaginat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor