În umbra lui Chopin
Privind de la ferestrele impunătoare ale Palatului baroc Ostrogski, care găzduieşte Muzeul Frederic Chopin, am putut vedea o privelişte dramatică ce se întindea de la vechi la modern şi înspre viitor. Din locul unde mă aflam, în interiorul scării cu coloane şi marmură din palat, m-am uitat spre o piesă vie de artă graffiti care acoperea peretele unui bloc de apartamente greu de definit.
Pictura murală modernă este unul din cele trei locuri din oraş care aduce un omagiu şi a ajutat, în parte, la sărbătorirea aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Chopin, care a avut loc în 2010. Muzeul a format punctul central al acestei sărbători şi a devenit acum un centru de expoziţie multimedia high-tech, trasând viaţa acestui muzician de renume mondial, în cadrul maiestuos al clădirii din secolul al XVIII-lea, reconstruite în secolul al XIX-lea.
Schimbarea peisajului urban
Deasupra zidurilor şi acoperişurilor din Varşovia, Polonia, peisajul oraşului se mândreşte cu un nou stadion naţional în formă de coroană, amplasat de partea cealaltă a râului Vistula. Arena arhitecturală rafinată este îmbrăcata patriotic în "roşu şi alb" şi aşteaptă începerea campionatului Euro 2012, în iunie, când va răsuna de zgomotul "Polska Polska". Acesta este o parte din viitorul şi regenerarea continuă a Varşoviei de la aderarea la UE în 2004.
Partea pe care am privit-o de la muzeu reflecta doar un segment din istoria lungă şi turbulentă a Varşoviei, care a schimbat în cele din urmă faţa capitalei Poloniei, dar a înglobat spiritul poporului său. Stadionul naţional a fost punctul central al priveliştii pe care am admirat-o, dar aceasta nu includea structura cea mai dominantă a oraşului, Palatul Culturii şi Ştiinţei, un cadou din partea lui Stalin în timpul ocupaţiei ruseşti, care a urmat regimului opresiv al nazismului, ce a dărâmat oraşul şi a schimbat pentru totdeauna Varşovia.
Locuitorii Varşoviei spun că cea "mai bună privelişte a oraşului este din partea de sus a Palatului Culturii şi Ştiinţei, pentru că nu se poate vedea darul lui Stalin către poporului polonez", cum sunt amintirile comunismului. Pentru un ochi imparţial, palatul este un edificiu magnific şi a fost deschis oficial pe 21 august 1955. Rămâne cea mai impunătoare clădire din Varşovia, având 231 de metri înălţime, după cum este indicat pe o placă de lângă lifturile ce urcă până în vârful de beton în doar 21 de secunde.
Primii ani ai lui Chopin
Chopin a trăit jumătate din viaţă în Varşovia, aici fiind locul unde geniul său muzical a fost recunoscut. Nowy Swiat, astăzi un bulevard vibrant şi plin de buticuri, care fac parte din "Drumul Regal", a fost locul pe unde mergea de multe ori Chopin şi a oferit o sursă de inspiraţie pentru operele sale timpurii, înainte de a se muta în cele din urmă la Paris.
Varşovia din zilele lui Chopin a fost reprezentată într-o serie de tablouri create de artistul italian Canelletto. Picturile sale au fost atât de complexe şi de bine observate încât, după al doilea război mondial, ele au fost folosite că referinţă pentru reconstruirea Vechiului Turn – o bijuterie în coroana Varşoviei şi un patrimoniu mondial UNESCO, un premiu ce a fost acordat oraşului în 1980.
Familia lui Chopin a închiriat un apartament la Krakowskie Przedmiescie St. Atunci când tatăl lui Frederic a obţinut un post de profesor la Liceul din Varşovia, în 1810, ei s-au mutat la al doilea etaj al Palatului saxon, care a găzduit apartamentele pentru profesori până în 1817.
În cursul anului 1817, liceul a fost mutat de la Palatul saxon la Palatul Kazimierzowski. La fel a făcut şi familia Chopin, iar în 1827, ea s-a mutat din nou la Palatul Krasinski, unde Frederic a avut propria cameră în mansardă. Premierele ambelor sale concerte pentru pian au avut loc acolo, aceasta fiind ultima lui adresă în oraş. Chopin a ţinut primul său concert public în Varşovia la Teatrul Naţional pe 17 martie 1830, iar ultimul său concert din Polonia a fost pe 11 octombrie 1830, înainte de a se muta în străinătate.
Identitatea poloneză
Cultura şi identitatea naţională poloneză sunt toate înglobate în cel mai vechi cartier al oraşului. "Drumul Regal" îmbină o serie de palate regale vechi, care relevă istoria poloneză şi o parte din drumul personal incipient al lui Chopin. Vizitatorii pot vizualiza mai degrabă o epocă în care existau bulevarde elegante, alei pietruite, reşedinţe burgheze şi biserici elegante, decât bulevardele largi ulterioare care ofereau lăţimea perfectă pentru paradele militare ale invadatorilor consecutivi. Polonia de după război s-a folosit de reconstrucţia oraşului vechi ca de o expresie a reabilitării, după ce a fost suprimată atât de mulţi ani.
În schimb, spiritul, viclenia şi hotărârea populaţiei poloneze nu a fost mai bine exemplificată decât în timpul Revoluţiei din Varşovia din 1944, a cărei poveste dramatică este redată în Muzeul Revoltei. Inscripţia de deasupra uşii spune: "Am vrut să fim liberi şi nu datorăm nimănui această libertate", un citat de Jan Stanislaw Jankowski, liderul rezistenţei poloneze, referindu-se la singura, dar hotărâta luptă purtată de rezistenţa poloneză împotriva naziştilor, chiar dacă armata rusă s-a aşezat pe râul Vistula, dar nu a fost motivată politic să ajute polonezii. Câteva ore ar trebui rezervate pentru vizionarea exponatelor din muzeu, în prezent adăpostite într-o fosta staţie de tramvai de pe strada Grzybowska.
Cartierul boem Praga
Odată uitat şi lăsat în paragină, cartierul Praga de pe malul drept al Vistulei este acum un centru cultural boem şi la modă din Varşovia. Nu e nevoie să va uitaţi mai departe de Fabrica de cărămida roşie Konesar Vodka, o construcţie de inspiraţie gotică din secolul al XIX-lea, care formează acum un centru cultural şi un spaţiu contemporan de galerie. Dincolo de porţile fabricii, studenţii frecventează mai multe baruri şi magazine universale din perioada comunistă pentru a consuma mâncare locală.
O plimbare prin cartier vă va dezvălui blocuri de apartamente dinaintea războiului, cu curţi interioare, care sunt martorii tăcuţi ai unei istorii tumultuoase. Nu este de mirare că regizorul premiat cu Oscar Roman Polanski a filmat aici o mare parte din Pianistul. Praga inspiră o nouă generaţie de talente, aspect ce ar fi fost recunoscut de tânărul Chopin.
Este uneori trecut cu vederea faptul că Chopin şi-a petrecut primii 20 de ani de viaţă în Varşovia şi că înainte de moartea sa, dorinţa lui a fost ca inima sa să se întoarcă într-o „Polonie liberă”. Aceasta este păstrata în Biserică Sfintei Cruci de pe strada Krakowskie Przedmiescie, la fel ca un monument de marmură creat de Leonardo Marconi în 1880, pe care este scris "Unde se găseşte comoara voastră, se află şi inima voastră. Pentru Frederic Chopin - compatrioţii".
Varşovia este un oraş plin de comori, care, cu răbdare şi un pic de timp, pot fi descoperite cu uşurinţa. Ele îşi au originea la începuturile oraşului şi sunt, în general, legate de viaţa cetăţenilor săi măreţi. Toate acestea construiesc o imagine fascinantă a capitalei Poloniei, a cărei istorie recentă a fost dominată de tragedia celui de-al doilea război mondial. Totuşi, toate aceste ingrediente vor oferi turiştilor şi microbiştilor din această vară o mulţime de motive de încântare, departe de fiorul şi agitaţia de pe stadionul naţional.
Pentru mai multe informaţii cu privire la Varşovia sau Polonia în general, vă rugăm să contactaţi Oficiul Naţional Polonez de Turism la 44 (0) 300 303 1813, e-mail: london@poland.travel, site-ul: www.poland.travel