Lupta pentru credinţă
alte articole
WASHINGTON - Câţiva oameni norocoşi din capitala Americii au vizionat pentru prima dată documentarul Eliberaţi China: Curajul de a crede, care a fost difuzat în mod privat la Capitoliul SUA. Documentarul de 53 de minute a câştigat patru premii internaţionale.
Regizat de Michael Perlman de la "Tibet: Dincolo de Frică", şi produs de Kean Wong de la televiziunea NTD, Eliberaţi China spune povestea a doi prizonieri de conştiinţă şi detaliază cum au supravieţuit torturii fizice şi presiuni enorme la care au fost supuşi pentru a-şi renega credinţa.
"Nu există destui luptători pentru drepturile omului în Congres", a declarat Dr. Katrina Lantos Swett pentru ziarul The Epoch Times. Ea este preşedinta Comisiei SUA privind libertatea religioasă internaţională (USCIRF).
Swett a spus că Eliberaţi China este "un film al adevărului". Acesta "ridică cortina asupra a ceea ce se întâmplă cu adevărat în China - persecuţia religioasă oribilă a Falun Gong, practica îngrozitoare a recoltării de organe şi munca forţată în [lagărele de reeducare] şi închisori. Tragic, avem o presă occidentală care închide ochii la revelaţiile uimitoare despre abuzurile privind drepturile omului care au loc în China actualmente. Cred că acest film poate fi un instrument puternic pentru a spune adevărul şi a răspândi povestea. Sper că va fi văzut de toată lumea."
Swett este fiica regretatului congresman Tom Lantos şi preşedinte al Fundaţiei Lantos pentru Drepturile Omului şi Justiţie.
După prezentare, consiliul a discutat filmul. Congresmanul Chris Smith (RN.J.) a deschis ceremonia cu declaraţia: "Povestitorii din cadrul filmului pun o faţă umană abuzului asupra drepturilor omului şi detenţiei arbitrare a disidenţilor din China, recoltării de organe pe viu de la prizonierii de conştiinţă şi exportului către Occident, de produse fabricate în închisori. Filmul analizează modul în care cetăţenii chinezi se trezesc pentru a-şi cere drepturile de conştiinţă în cenzura atât de intensă a internetului, şi sfârşitul cenzurii, care este atât de răspândită în China de astăzi."
Sponsorul difuzării filmului la Capitoliul SUA, pe 20 septembrie, a fost Comisia Congresional-executivă privind China (CECC).
Rep. Smith este preşedintele CECC. Cu o săptămână înainte, el a co-prezidat o audiere a Congresului privind "recoltarea de organe de către Partidul Comunist Chinez". Înainte de difuzarea filmului, Smith a sponsorizat o scrisoare de tip "Stimaţi Colegi" împreună cu congresmanul Robert Andrews (D0N.J.), solicitând Departamentului de Stat să elibereze orice informaţie deţinea în legătură cu abuzurile privind transplanturile din China.
Jennifer Zeng, mamă şi fostă membră a Partidului Comunist, şi Dr. Charles Lee, om de afaceri chinezo-american, practică ambii convingerile spirituale ale Falun Gong (cunoscută de asemenea şi sub numele de Falun Dafa). Ambii au fost închişi în lagărele de muncă forţată omniprezente în China continentală.
Acolo, ei au fost nevoiţi să suporte o viaţă de tortură prin bastoane electrice, hrănire forţată, riscul de a avea organele recoltate şi lucrul non-stop pentru produsele exportate în Occident. Ei au reuşit să supravieţuiască fără amărăciune şi să devină hotărâţi în a pune capăt persecuţiei şi a ajuta China să devină liberă.
Atât Zeng cât şi Lee au fost prezenţi la premiera de la Capitoliu. Lee a spus că în timpul detenţiei de doi ani a păstrat două scrisori, ce l-au susţinut moral. Una a fost de la răposatul congresman Tom Lantos, iar alta de la congresmanul Smith. Lee a spus: "Cunoşsteam atât de mulţi oameni care au lucrat împreună pentru a opri persecuţia."
Curajul de a crede
În plus faţă de toate abuzurile fizice, partidul comunist i-a supus pe Zeng şi Lee unor tehnici de spălare a creierului, pentru a-i face să renunţe la credinţa lor. Dacă ar fi cedat, practicantul ar fi urmat să scrie articole defăimătoare la adesa Falun Gong, iar acestea ar fi fost înregistrate.
În plus, cel care ceda era folosit pentru a învinge voinţa altor practicanţi. El nu avea de ales în această privinţă. Renunţarea la convingerile sale era prezentată în film ca dorinţa de a "reforma" pe alţii, mai ales pe noii-veniţi, fiind un calvar deosebit de tulburător la care le era supusă conştiinţa. Prin urmare, cuvintele din subtitlul filmului, "curajul de a crede", au fost alese pentru un motiv bine întemeiat.
Zeng este autoarea best-seller-ului "Istoria martorului: O femeie luptă pentru libertate şi Falun Gong". În film, ea povesteşte cum a trecut de la a face parte din clasa superioară a societăţii şi membră de partid - la a fi prizonier, într-o singură zi. În prima zi de închisoare, ea a fost făcută să stea ghemuită privind în jos spre vârfurile picioarelor, sub un soare fierbinte, timp de 15 ore. Când s-a opus, a fost luată şi torturată cu bastoane electrice. Întreaga ei lume a început să se prăbuşească, declară ea.
După ce a fost eliberată, Zeng a fugit în Australia, pentru a evita să fie arestată din nou. Cu aproape un an în urmă, ea s-a mutat la New York, unde este reporter New Tang Dynasty. Ulterior, fiica şi soţul ei au reuşit să i se alăture.
Ca cetăţean american, Dr. Lee a dus o viaţă confortabilă şi sigură. Dar a dorit să facă ceva pentru a distruge maşina de propagandă a regimului, care spală creierul a mai mult de 1,3 miliarde de chinezi. El s-a gândit cum să facă asta, dar când a vizitat China a doua oară, a fost arestat şi condamnat la trei ani de închisoare. A fost eliberat în 2006. Lee este medic şi şi-a continuat studiile medicale la Universitatea din Illinois şi Harvard Medical School.
Produse fabricate în lagăre de muncă forţată
Zeng a tricotat iepuri de jucărie, pălării şi eşarfe. Avea nevoie de 10 ore pentru a face un "iepure", pentru care, desigur, nu era plătită. Lee a fost forţat să facă papuci Homer Simpson pentru exportul către Vest.
Regizorul filmului Michael Perlman a declarat că produsele exportate făcute ilegal şi prezentate în film l-au făcut să se întrebe cât de multe alte produse sunt făcute acolo, dar despre care nu se ştie nimic. El a afirmat că a vorbit cu congresmanul Smith despre legea care nu permite mărfurile produse în închisori, iar Smith i-a răspuns că legea este precum brânza elveţiană, cu multe găuri.
"Nici un fel de produse fabricate prin muncă forţată în penitenciare nu trebuie importate în Statele Unite", a declarat Perlman. Consumatorii trebuie să fie educaţi în acest sens, iar autorităţile trebuie presate pentru a pune în aplicare o legislaţie care să pună capăt acestei practici, a afirmat Perlman.
Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţivă la newsletter-ul nostru electronic