“Crimele monstruoase” din China în centrul discuţiilor la ONU

Tokio - punere în scenă a recoltării sistematice de organe de la practicanţii Falun Gong, care are loc din 2001 în puşcăriile forţate din China
Tokio - punere în scenă a recoltării sistematice de organe de la practicanţii Falun Gong, care are loc din 2001 în puşcăriile forţate din China (Clearwisdom.net)

Acuzaţiile şi dovezile că regimul comunist chinez a recoltat de ani de zile organe de la prizonieri religioşi sau ai conştiinţei, la o scară masivă, au fost discutate recent la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, după o întâlnire susţinută săptămâna trecută de către Congresul american pe aceeaşi temă. Acolo, republicanul Dana Rohrabacher a numit acuzaţiile drept “crime monstruoase” împotriva umanităţii.

Cea de-a 21-a Sesiune a Consiliului are loc între 10 şi 28 septembrie în Geneva, Elveţia, pentru o serie de întâlniri. Pe lângă întruniri ample, au avut loc şi o serie de evenimente “secundare”sau separate susţinute de ONG-uri.

La o astfel de întâlnire separată în 17 septembrie, Guo Jun, editor şef al ediţiei în limba chineză a ziarului The Epoch Times, a discutat despre activitatea ce a dus la o investigaţie a acuzaţiilor privind recoltarea de organe de la prizonieri religioşi în China, în special practicanţi ai disciplinei spirituale Falun Gong.

“În investigaţia noastră am descoperit că prizonierii, închişi în lagăre de muncă şi închisori, au fost aproape singura sursă pentru transplanturile de organe în China. Marea majoritate erau practicanţi Falun Gong”, a declarat ea.

“Uciderea celor nevinovaţi pentru organele lor este un atac asupra demnităţii umanităţii şi asupra principiilor civilizaţiei umane”, a adăugat ea.

Discuţia a avut numele “Libertatea pentru Întrunire Paşnică” şi s-a desfăşurat la Palais des Nations.

Cercetătorul Arne Schwarz a luat de asemenea cuvântul acolo şi a discutat despre munca sa asupra aceluiaşi subiect. “Rinichii, ficaţii, plămânii şi corneele prizonierilor au fost şi încă sunt folosite în China pentru transplanturile de organe în spitale militare şi civile”, a declarat el.

“Recoltarea de organe este o industrie înfloritoare (aşa cum se spune în China) deoarece chinezi bogaţi şi influenţi, dar şi străini, pot plăti sume foarte mari de bani pentru transplanturile de organe.”

El a făcut o referire la “estimările documentate” ridică numărul practicanţilor Falun Gong ale căror organe au fost recoltate, în cele mai multe cazuri după ce au fost anesteziaţi dar în timp ce erau în viaţă, la 65.000.

“Mass media nu ar trebui să întoarcă spatele de la aceste acuzaţii privind recoltarea de organe pe viu de la practicanţi Falun Gong”, a declarat el. “Instituţiile medicale internaţionale ar trebui să investigheze independent acest acuzaţii.”

Aceste evenimente “secundare", aproximativ 100 dintre ele fiind organizate de către ONG-uri, se desfăşoară în strictă concordanţă cu regulamentele UNHRC şi doar de către grupurile acreditate la ONU.

Un delegat chinez a fost prezent la aceste discuţii şi oferit ceea ce este considerat a fi un răspuns “slab şi defensiv”, repetând propaganda oficială împotriva practicii Falun Gong. Delegatul, totuşi, nu a răspuns esenţei acuzaţiilor şi nici la punctele specifice evidenţiate

La cea de-a 16-a Întâlnire Plenară din 18 septembrie, la care au participat reprezentanţi din zeci de guverne şi ONG-uri, s-au discutat din nou acuzaţiile privind recoltarea de organe din China.

Guo Jun a luat cuvântul şi acolo, alături de Karen Parker, avocat pentru drepturile omului şi reprezentant şef pentru Dezvoltarea Educaţională Internaţională, un ONG afiliat la ONU.

Parker a declarat că grupul ei este îngrijorat de “dovezile continue că organele multor practicanţi Falun Gong sunt recoltate cu forţat”, şi a adăugat că: “Suntem conştienţi de faptul că Consiliul nu va adresa nicio astfel de chestiune în China datorită consideraţiilor politice. Totuşi, noi cerem ca statele să elimine piaţa pentru organe provenite din China şi ca Raportorii Speciali pentru Execuţiile Sumare, Dreptul la Sănătate şi Dreptul la Libertate şi Lipsa Torturii să privească această situaţie ca pe o mare urgenţă.”

De obicei, delegaţiile răspund la acuzaţiile făcute împotriva lor în întâlnirile plenare. Delegaţia chineză nu a răspuns dnei Parker.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe