Legendarul regizor polonez Andrzej Wajda moare la 90 de ani

A murit unul dintre cei mai mari regizori de filme ai Poloniei, un regizor care a lupta împotriva ororilor comise de regimul comunist polonez.
Regizorul polonez de filme Andrzej Wajda.
Regizorul polonez de filme Andrzej Wajda. (Captură Foto)

Legendarul regizor de filme polonez Andrzej Wajda, cel care a fondat şcoala poloneză de film, a murit la vârsta de 90 de ani, a declarat regizorul Jacek Bromski.

Regizorul a încetat din viaţă din cauza unei insuficienţe pulmonare. Wajda a fost internat într-un spital de câteva zile, fiind menţinut în comă artificială, a precizat un membru al familiei care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Wajda s-a născut în 1926 în oraşul Suwalki din nord-estul Poloniei. Tatăl său a fost unul dintre cei 22.500 de ofiţeri polonezi ucişi de sovietici în 1940 în pădurea Katyn după ce naziştii şi Uniunea Sovietică au invadat ţara.

Regizorul polonez a studiat pictura pentru scurt timp înainte să se înscrie la renumita Şcoală de Film din Łódź. Cea mai mare parte a carierei lui Wajda s-a centrat pe criticarea guvernului represiv comunist al Poloniei. În primii ani de activitate, el a lucrat sub lanţurile cenzurii şi din cauza presiunilor şi-a schimbat munca.

Totuşi, în timpul scurtei perioade de relaxare a cenzurii în 1980, Wajda a realizat filmul “Omul de oţel”, care a redat propria afiliere politică la Partidul Solidaritatea şi a descris succesele iniţiale ale unei mişcări anti-comuniste a muncii. Guvernul polonez a subminat proiectul, scoţând din afaceri compania de producţie. Filmul a câştigat prestigiosul premiu Palme D’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 1981.

“Nu am crezut că voi trăi să văd momentul în care Polonia va fi o ţară liberă”, a declarat Wajda pentru Associated Press într-un interviu în 2007. “Am crezut că voi muri în acel sistem. A fost atât de surprinzător şi atât de extraordinar că am trăit să văd libertatea”.

Alte patru filme regizate de Wajda au fost nominalizate la Oscar în trecut - “Tărâmul Promis” (1975), “Domnişoarele din Wilko” (1979), “Omul de oţel”, (1981) şi “Katyn” (2008). De asemenea, regizorul polonez a primit în 2000 un premiu onorific Oscar pentru realizările sale în domeniul cinematografiei, pentru “cinci decenii de activitate extraordinară în regizarea filmelor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură