Italia oferă 500 de euro adolescenţilor pentru activităţi culturale

Guvernul lui Matteo Renzi alocă un bonus special (bonus cultura) tuturor celor care împlinesc 18 ani în 2016.
Galeria Uffizi, Florenţa, Italia
Galeria Uffizi, Florenţa, Italia (Wikipedia.com)

Guvernul italian a aprobat aşa-numitul "bonus pentru cultură" - o sumă de 500 de euro - pentru a investi în activităţi şi produse culturale pe care le vor primi toţi tinerii care au împlinit sau vor împlini 18 ani în 2016. Copiii italieni născuţi în 1998 sau cei care au permis de şedere în ţară vor primi această sumă pentru a o cheltui pe bilete la muzee, situri arheologice, teatre, cinematografe, concerte, expoziţii, târguri, muzică sau cărţi.

Sistemul este simplu. Este necesar doar să se descarce o aplicaţie de pe telefoanele mobile, numită "18 app", pentru a obţine acces la datele de conectare şi vor fi introduşi automat 500 de euro. Aceeaşi aplicaţie oferă diferite opţiuni distincte valabile până la 31 decembrie 2017, momentul scadenţei liniei de credit. Autorităţile anunţă că va exista un catalog foarte amplu şi că pot fi achiziţionate atât produse fizice, cum ar fi cărţi şi discuri muzicale, precum şi bilete la film, teatru sau muzee. Ministerul italian al Patrimoniului Cultural a avut această iniţiativă, fiind în acelaşi timp responsabil de selectarea propunerilor, care nu se vor adresa exclusiv cadrelor didactice universitare – deja se pot cumpăra cărţi de toate felurile şi nu doar cele de şcoală.

Guvernul a planificat că 574.593 de tineri vor beneficia de "bonus cultura" pe tot parcursul anului 2016, ceea ce reprezintă o investiţie de 290 de milioane de euro. Cu toate că iniţial fondurile au fost direcţionate numai către cetăţeni italieni, în cele din urmă se vor bucura de acest bonus şi străinii care au un permis de şedere permanentă.

Este o măsură promovată de Guvern şi aprobată în buget la începutul acestui an, dar deja a fost prezentată oficial şi a intrat în vigoare la data de 15 septembrie, dată ce a coincis cu începutul anului şcolar.

Subsecretarul Consiliului de Miniştri, Tommaso Nannicini, a susţinut că iniţiativa "transmite un mesaj clar: acela al unei comunităţi ce dă bun venit vârstei adulte amintind cât de important este consumul de cultură pentru îmbogăţirea personală şi pentru a consolida structura socială a ţării ". El a subliniat de asemenea, că fondurile pentru cultură, pentru prima dată nu depind de un proces birocratic complicat, ci de unele decizii ale adolescenţilor care împlinesc vârsta majoratului.

Cu toate că Italia trece printr-o situaţie economică delicată, prim-ministrul Matteo Renzi insistă în mesajul său de a investi în cultură ca o garanţie viitoare de integrare socială. De fapt, el nu vrea ca banii să ajungă numai la cei care înplinesc 18 ani. Se estimează ca anul viitor profesorii să primească aceeaşi sumă de 500 de euro pentru completarea instruirii lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură