Lanţ uman între Lituania şi Bielorusia. Lituanienii încearcă să ajute poporul bielorus
alte articole
Un număr de 35.000 de lituanieni au format duminică un lanţ uman pe o lungime de 34 de kilometri, din Vilnius până la graniţa cu Bielorusia, pentru a-şi exprima sprijinul pentru protestatari şi lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia.
Lanţul uman a marcat aniversarea unui protest major împotriva Uniunii Sovietice, pe 23 august 1989, când 2 milioane de oameni şi-au dat mâna de-a lungul celor trei state baltice, Estonia, Letonia şi Lituania.
Cunoscut sub numele de Calea Baltică, a fost unul dintre cele mai bune exemple ale unui protest paşnic împotriva puterii discreţionare din Europa din deceniile recente, a spus Linas Kojala, director la Eastern Europe Studies Centre, un institut de cercetări din Vilnius.
„Sunt mândru că naţiunea mea a răspuns apelului şi am venit aici să încurajeze Bielorusia. Nu suntem indiferenţi şi nu vom fi niciodată indiferenţi”, a precizat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.
Între timp, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, i-a acuzat duminică pe membrii opoziţiei din Bielorusia care au părăsit ţara în timpul recentelor proteste că vor „vărsare de sânge”, potrivit agenţiei ruse de presă RIA.
El a adăugat că lidera opoziţiei din Bielorusia, Svetlana Tihanovskaia, a fost supusă unor „presiuni”, în contextul în care a început să dea tot mai multe declaraţii în engleză.
Lavrov a menţionat, de asemenea, că, în absenţa unor observatori internaţionali, va fi imposibil de dovedit că preşedintele bielorus Aleksandr Lukanşenko nu a câştigat alegerile de la 9 august, a raportat şi agenţia de presă Interfax.
Şeful diplomaţiei ruse a avertizat de asemenea, din nou, împotriva „instigării la turbulenţe din exterior” şi a unui nou „scenariu ucrainean”.