Lucrătorii sanitari şi funcţionarii civili eleni protestează împotriva concedierilor

Demonstraţii ale sindicatelor din spitale, Atena, 17 aprilie 2013 (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.04.2013

Lucrătorii în domeniul sanitar au plecat miercuri de la locul de muncă, lăsând spitalele cu un minim de personal, pentru a protesta faţă de problemele cu care se confrunta sectorul ca urmare a reducerilor guvernamentale.

În paralel funcţionarii publici au ieşit şi ei în stradă din cauza concedierilor, potrivit unui raport VOA.

Medici, asistente, personal sanitar şi şoferi de ambulanţă au participat la acţiunea ce a avut loc în faţa Ministerului Sănătăţii.

Sectorul sănătăţii s-a confruntat cu multe dificultăţi de când guvernul elen şi-a început programul de reformare a economiei în 2010. Au avut loc probleme cu aprovizionarea şi o lipsă de medicamente în spitale, reduceri ale salariilor, plăţii orelor suplimentare şi a locurilor de muncă, aspecte ce au dus la personal insuficient, iar unele spitale fiind închise. Spitalele au fost inundate cu noi şomeri care şi-au pierdut asigurarea de sănătate şi nu mai pot plăti pentru serviciile medicale.

Principalul sindicat al funcţionarilor civili din Grecia, Confederaţia Funcţionarilor Publici, a organizat şi el o întrerupere a activităţii şi s-a alăturat demonstraţiei lucrătorilor sanitari, după ce guvernul şi-a anunţat planurile de a concedia 15 000 de funcţionari publici anul viitor, ca parte a unui program de reformă ce a fost cerut luni de troica europeană.

În cadrul programului se doreşte o angajare în serviciul public a tinerilor greci educaţi, în încercarea de a reduce rata ridicată a şomajului în rândul tinerilor. În total, Grecia trebuie să reducă 150 000 de locuri de muncă în serviciul public între 2010 şi 2015.

Concedierea funcţionarilor publici este o problemă extrem de controversată în ţară mediteraneană, din moment ce politicienii s-au folosit de persoanele angajate în serviciul public pentru a obţine voturi şi au fost până acum ezitanţi în a le concedia.

Serviciul public, care depăşeşte 700 000 de angajaţi, a fost criticat pentru numărul mare de muncitori ineficienţi, corupţi şi costisitori. Acesta a fost dur criticat de sectorul privat, unde şomajul a crescut în mijlocul crizei, în timp ce funcţionarii publici au rămas neatinşi.

Şomajul a atins un nivel record de 27,2 la sută, dar sondajele recente arată că majoritatea grecilor doresc reformarea sectorului public şi a serviciilor sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor