Grecia vrea o închisoare separată doar pentru delincvenţii fiscali
alte articole
Ministrul grec al justiţiei, Andonis Rupakiotis, a anunţat recent că vrea să transforme o fostă cazarmă militară dezafectată din Attica în închisoare, unde să fie trimişi cei condamnaţi pentru delicte fiscale şi alte infracţiuni minore, a căror perioadă de condamnare să nu depăşească doi ani. O măsură menită să descongestioneze închisorile supraaglomerate, cu 13.000 de deţinuţi în penitenciare prevăzute pentru 9.000 de locuri, la o populaţie de 12 milioane de locuitori, notează luni ziarul ABC.
Ministrul grec a declarat că este esenţial să fie separaţi cei condamnaţi pentru delicte fiscale de cei care ispăşesc condamnări severe. Declaraţiile sale sunt însoţite de un nou proiect de lege care urmează să fie aprobat curând de Parlament: legea va permite diferitelor organisme publice să aibă acces la conturile bancare ale persoanelor particulare sau ale firmelor, în caz de evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă, infracţiuni vamale etc.
Se prevede totodată ca cei implicaţi în astfel de infracţiuni să aibă posibilitatea de 'a restitui' statului ceea ce şi-au însuşit ilegal, iar condamnările lor să fie reduse la între 2 şi 5 ani. Ar fi un mod de a strânge bani pentru vistieria statului şi de a reduce totodată perioada de condamnare şi de şedere la închisoare.
Comitetul parlamentar însărcinat cu studierea acestor măsuri pentru a le include în proiectul de lege preconizează şi o supraveghere electronică, care să permită multor condamnaţi pentru infracţiuni fiscale să aibă alternativa de a-şi ispăşi pedeapsa în arest la domiciliu. Pentru aceasta este nevoie de consimţământul celui condamnat, iar cheltuielile de supraveghere ar fi suportate direct de acuzat, exceptând cazul în care se dovedeşte că acesta nu are cum să plătească.
În ultimul timp, au apărut şi cazuri în care condamnaţii, care nu sunt capabili să-şi achite datoria faţă de stat, propun prin intermediul avocaţilor lor să lucreze în folosul comunităţii. Presa a făcut cunoscut cazul unui bărbat, ajuns la închisoare din cauza datoriilor faţă de stat şi care şi-a achitat o parte din ele, care îi învaţă să scrie şi să citească pe analfabeţii din închisoare. Iar avocatul lui a reuşit să-l scoată din închisoare, după ce şi-a ispăşit jumătate din pedeapsă cu condiţia să muncească gratuit în folosul statului. El a fost repartizat la o primărie din Atena unde nu şi-a ascuns niciodată condiţia de fost deţinut şi a reuşit să-şi atragă respectul cetăţenilor, lucrând în administraţie.
În alte cazuri, în care persoanele nu vor să li cunoască trecutul de deţinut, sunt oferite şi alte servicii: o femeie de 60 de ani cu datorii la Fisc a optat pentru un post de asistentă la o casă de îngrijire pentru persoanele de vârsta a treia. Nu îi cunoşteau identitatea adevărată decât directorul şi asistenta socială, care s-a ocupat de caz. S-a achitat atât de bine de îndatoririle sale, încât chiar şi după ispăşirea condamnării, ea a continuat să lucreze acolo ca angajată.