Lucian Isar: Investitorii sunt foarte pragmatici când vine vorba de România

Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, a declarat, vineri, în cadrul unei întâlniri informale la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, că investitorii străini sunt foarte pragmatici când le sunt prezentate proiectele din România. De asemenea, printre problemele pe care le ridică investitorii cu privire la ţara noastră se numără întârzierile la rambursări şi cele faţă de instrumentele de plată.
Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, întâlnire informală la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (Epoch Times România)
Ana Petrescu
13.07.2012

Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, a declarat vineri, în cadrul unei întâlniri informale la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, că investitorii străini sunt foarte pragmatici când le sunt prezentate proiectele din România. De asemenea, printre problemele pe care le ridică investitorii cu privire la ţara noastră se numără întârzierile la rambursări şi cele faţă de instrumentele de plată.

“Unele proiecte au fost începute şi nu au fost duse la bun sfârşit. Investitorii sunt foarte pragmatici. Lor trebuie să le arăţi o oportunitate, că ai resurse, capital uman şi regiune bună. Trebuie să le prezinţi un proiect viabil. Investitorii vor proiecte concrete, de exemplu ca o lege să fie adoptată la timp, nu amânată constant. Problemele pe care le ridică investitorii străini sunt legate de insolvenţa unor companii, de faptul că au întârzieri la rambursări şi probleme faţă de instrumentele de plată, aceştia dezvoltând o neîncredere în unele firme”, a afirmat Lucian Isar.

În cadrul discuţiei informale pe care a avut-o vineri cu presa, ministrul a precizat că în cazul proiectului “Iaşi Hub Regional” sunt pregătite unităţile care se ocupă cu cei patru poli. De asemenea, referitor la proiectul “Silicon Valley”, Lucian Isar a reiterat faptul că ministerul este în discuţii cu companii din Israel şi cu investitorii din Norvegia.

“La Iaşi este gata board-ul şi unităţile ce se ocupă de cei patru poli. Va fi şi o logistică de transport. Pentru proiectul “Silicon Valley” de la Cluj suntem în discuţii cu companii din Israel şi cu investitori din Norvegia. Proiectul va avea o parte practică – construirea de cafenele, cladiri şi o parte virtuală, unde vor exista anumite facilităţi. Partea virtuală sperăm să înceapă într-o lună. Prin aceste proiecte vrem să creem locuri de muncă. Companiile investitoare vor să vadă din partea statului roman un pachet de garanţii pentru astfel de proiecte. Vor o facilitare a discuţiei cu universităţile pentru a putea introduce ei materii în curriculă, precum cursuri de marketing, antreprenoriat StartUp, incubatoare şi acceleratoare pentru antreprenori”, a precizat ministrul pentru Mediul de Afaceri.

Proiectul "Iaşi Hub Regional" va include un aeroport, un "modul de transport", un parc logistic, un ansamblu de cercetare în stil singaporez şi un spital regional conectat cu cercetare pe probleme de antibiotice. În Cluj, ministrul plănuieşte să deschidă un orăşel tip Silicon Valley din SUA, în care să funcţioneze diverse firme de IT. În acest scop, Lucian Isar a afirmat că doreşte să aducă o mare firmă de IT din Statele Unite, pentru a crea o ancoră pentru România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor