Luc Besson chemat să salveze Peugeot Citroen şi Renault: Guvernul francez mizează pe 'subvenţii eco' şi publicitate
alte articole
Guvernul francez a dat publicităţii un plan menit să soluţioneze problemele concernelor auto Peugeot Citroen şi Renault, care au înregistrat pierderi serioase din cauza crizei economice. Cu toate acestea, eficienţa măsurilor propuse suscită îndoială, notează, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Venind în întâmpinarea industriei auto naţionale, guvernul francez a mizat pe tehnologiile ecologice. Potrivit ministrului pentru redresarea producţiei, Arnaud Montebourg, 'guvernul a elaborat un proiect care în acelaşi timp va face autoturismele nepoluante mai accesibile şi va ajuta industria auto'. Ministrul este convins că acest plan va îmbunătăţi calitativ viaţa francezilor, le va schimba atitudinea faţă de autoturism şi, lucrul cel mai important, va deveni o primă etapă în realizarea unei noi strategii industriale.
Pentru a-i convinge pe francezi să cumpere maşini ecologice, guvernul francez a decis să majoreze subvenţiile pentru achiziţionarea lor. Acum, posesorului unui autoturism electric i se vor acorda nu 5.000, ci 7.000 de euro, iar pentru un hibrid guvernul va acorda 4.000 în loc de 2.000 de euro. Cheltuielile de stat pentru 'subvenţii eco', care în 2013 vor costa statul francez circa 600 milioane de euro, vor fi acoperite prin intermediul majorării impozitelor pentru autoturismele poluante.
În ultimii câţiva ani producătorii francezi au investit sute de milioane de euro în elaborarea de 'autoturisme verzi', însă în perioada crizei cererea la acestea a scăzut. Noul plan este menit să schimbe această situaţie. În realitate, guvernul pur şi simplu îi ajută pe oamenii de afaceri să-şi majoreze vânzările. În acest scop, el face apel la serviciile unor regizori de marcă, inclusiv Luc Besson, care şi-a dat deja acordul în vederea realizării de clipuri publicitare care să laude calităţile autoturismelor franceze.
În afară de aceasta, guvernul francez încearcă să atragă în această campanie lobbyişti internaţionali. El intenţionează să solicite Comisiei Europene revizuirea acordului de liber schimb cu Coreea de Sud, care aduce prejudicii imense producătorilor autohtoni. Dacă Parisul şi Bruxellesul vor ajunge la o înţelegere, Peugeot Citroen va avea şanse de supravieţuire.
Deocamdată, producţia auto franceză nu face faţă concurenţei cu cea asiatică. Mai mult decât atât, costul de producţie a unui autoturism produs la uzinele Peugeot Citroen din Franţa este cu 10% mai mare decât cel al unui autoturism identic produs în ţările Europei Centrale. Potrivit directorului general al concernului, Philippe Varin, în prima jumătate a anului 2012 au fost înregistrate pierderi în valoare de 662 milioane de euro. Cauza: scăderea bruscă de autoturisme noi în Europa şi stoparea producţiei în Iran.
Philippe Varin are o atitudine sceptică faţă de planurile guvernului privind renaşterea industriei auto naţionale. În opinia sa, noile măsuri ar putea chiar mai mult să dăuneze. În acest sens, el a amintit de compensaţia de 1.000 de euro implementată de guvernul francez în perioada 2009-2011, bani care erau acordaţi pentru casarea unei maşini vechi şi cumpărarea alteia noi. Această măsură a stimulat doar pentru o perioadă cererea la autoturisme noi, după care piaţa auto a mers şi mai prost.
Pentru a readuce echilibrul financiar al acestui concern auto european, este necesară economisirea a 1,5 miliarde de euro până în 2015. Nu există îndoială că o reducere radicală a cheltuielilor va începe cu o disponibilizare în masă a personalului. În viitorul apropiat, îşi vor pierde locul de muncă 8.000 de persoane, iar noul plan al guvernului francez nu va putea împiedica acest lucru.
Nu este de mirare că circa 2.000 de muncitori ai concernului au ieşit săptămâna aceasta pe străzile Parisului, pentru a protesta împotriva disponibilizărilor. În opinia unuia dintre liderii de sindicat, 'chiar dacă este vorba de un deficit, nu muncitorii sunt cei care trebuie să-l acopere: acţionarii au pbţinut 2,7 miliarde euro dividende pentru anul trecut şi au cheltuit 3 miliarde pentru cumpărarea de acţiuni'.
Sindicatele Peugeot Citroen au reuşit să obţină numirea unui auditor independent, care să verifice cât de întemeiată este decizia conducerii concernului de a iniţia disponibilizări în masă. Muncitorii sunt convinşi: acest lucru va permite amânarea pentru câteva luni a demisiilor.
De altfel, viitoarele disponibilizări nu sunt primele pentru Peugeot Citroen. În noiembrie anul trecut, fără în loc de muncă au rămas 1.900 de oameni. De aceea, subliniază Nezavisimaia gazeta, preşedintele francez Francois Hollande ar fi trebuit să prezinte planul de salvare a concernului auto nu la 25 iulie, ci mult mai devreme. Înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, drumul celor doi concurenţi spre studio-ul TV unde s-au desfăşurat dezbaterile a trecut pe lângă grupul de muncitori de la Peugeot Citroen, care au venit la acea dată să caute dreptate la Paris. Nicolas Sarkozy s-a făcut că nici nu-i observă, în timp ce Hollande s-a apropiat de muncitori, a schimbat două vorbe cu aceştia, părând să le dea speranţe.
Însă, dacă planul pentru salvarea concernului auto nu va funcţiona, Peugeot Citroen ar putea suferi pierderi ireversibile. În acest context, cotidianul rus aminteşte de companiile auto Simca, Talbot şi Voisin care existaseră cândva în Franţa şi de care acum nimeni nici măcar nu-şi aminteşte. În cazul în care Peugeot Citroen va repeta experienţa acestora, fără loc de muncă vor rămâne nu 8.000, ci 100.000 de oameni.