Spaniolii ar putea renunţa la pauza de prânz pentru a diminua efectele crizei

(photos.com)
Epoch Times România
24.07.2012

Vânzătorii din Spania ar putea renunţa la pauza de prânz, pentru a impulsiona creşterea consumului şi a atenua efectele crizei, scrie presa de la Madrid.

Guvernul de la Madrid a decis să permită magazinelor cu o suprafaţă de peste 300 de metri pătraţi să rămână deschise cu 25% mai mult timp.

Autorităţile au luat această măsură după ce consumul a scăzut din 2007 până în prezent cu 23%, ceea ce a alimentat recesiunea.

Oficialii speră că astfel vor fi create peste 300.000 de locuri de muncă suplimentare, iar PIB-ul va creşte cu 17,2 miliarde de euro numai în acest an.

În prezent, magazinele din Spania sunt închise între orele 14 şi 16, duminica şi de toate sărbătorile legale. De altfel, comercianţii spanioli au cea mai scurtă săptămâna de lucru din uniunea Europeană.

Micii comercianţi nu sunt, însă, încântaţi de decizie. Ei se plâng că nu au suficiente resurse să plătească ore suplimentare pentru angajaţi.

Spania nu este prima ţară din zona euro care încearcă să flexibilizeze programul comercianţilor. Astfel, Marea Britanie a permis magazinelor ca, în perioada Jocurilor Olimpice, să rămână deschise duminica mai mult de şase ore. De asemenea, în Franţa, magazinele care vând alimente pot lucra 13 ore pe zi, iar cele din zonele turistice pot fi deschise şi duminica.

Spania urmează exemplul altor state din zona euro care încearcă să liberalizeze programul retailerilor, constrânşi de unele guverne din considerente religioase, pentru odihnă sau pentru a proteja comercianţii mai mici, care nu dispun de suficiente resurse pentru a plăti angajaţii să lucreze cu program prelungit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor