Avertismentul pentru Germania subliniază problemele din zona euro

Pieţele de acţiuni şi moneda euro au scăzut marţi, după ce firma internaţională de rating financiar, Moody's, a redus perspectivele de credit pentru ce mai puternică economie a Europei, Germania. Noi probleme ies la suprafaţă şi în cazul a două din economiile europene cele mai afectate, Spania şi Grecia, potrivit unui raport VOA.
Epoch Times România
25.07.2012

PARIS - Pieţele bursiere şi moneda euro au scăzut marţi, după ce firma internaţională de rating financiar, Moody's, a redus perspectivele de credit pentru cea mai puternică economie a Europei, Germania. Noi probleme ies la suprafaţă şi în cazul a două din economiile europene cele mai afectate, Spania şi Grecia, potrivit unui raport VOA.

Prin reducerea perspectivelor de credit ale Germaniei de la stabil la negativ - împreună cu cele ale altor două ţări bine clasate, Luxemburg şi Olanda - Moody's semnalizează că în zona euro criza afectează chiar şi economiile puternice.

Manevra este primul pas spre o posibilă declasare a rating-ului de credit, AAA, al Germaniei. Cea de-a doua economie ca mărime din Europa, Franţa, şi-a pierdut ratingul AAA la începutul acestui an. La fel s-a întâmplat şi cu Austria.

Explicând avertismentul său, Moody's a declarat că Germania este vulnerabilă la o posibilă ieşire elenă din zona euro şi la necesitatea de a creşte sprijinul financiar acordat altor ţări aflate în dificultate, cum ar fi Spania şi Italia.

Se pare că un summit al Uniunii Europene din iunie, care avea drept scop micşorarea temerilor pieţelor legate de zona euro, a avut un impact limitat. Costurile împrumuturilor Spaniei sunt în creştere, în ciuda unui acord UE pentru ajutarea băncilor spaniole.

Iar Grecia întâlneşte dificultăţi în a-şi plăti înapoi datoria şi în păstărea promisiunilor sale privind implementarea măsurilor de austeritate. Creditorii se află acum în Atena pentru a evalua progresul său. Dar cu economia greacă scăzând mai repede decât se aştepta, posibilitatea ca ţara să iasă din zona euro este în creştere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor