Activisti pro-palestinieni incearca sa sparga blocada israeliana

Doua ambarcatiuni ce transportau activisti pro-palestinieni, care incearca sa sparga blocada israeliana asupra Fasiei Gaza, au ajuns vineri in regiune si declara ca fortele navale israeliene s-au urcat la bordul celor in apele internationale.
Palestinienii demonstreaza in apropiere de birourile ONU din orasul Ramallah din Cisiordania, 3 noiembrie 2011, cerand ca Israelul sa ridice asediul asupra Fasiei Gaza. (ABBAS MOMANI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.11.2011

Doua ambarcatiuni ce transportau activisti pro-palestinieni, care incearca sa sparga blocada israeliana asupra Fasiei Gaza, au ajuns vineri in regiune si declara ca fortele navale israeliene s-au urcat la bordul celor in apele internationale.

Rapoartele au aparut la scurt timp dupa ce un purtator de cuvant al fortelor israeliene de aparare (IDF) a declarat pe contul oficial de Twitter al IDF ca seful de stat major a ordonat marinei sa se imbarce la bordul celor doua ambarcatiuni atunci cand toate incercarile de a le contacta au esuat.

IDF a postat de asemenea pe YouTube un material video care arata cum ofiterii marinei israeliene avertizeaza activistii ca ei incearca sa sparga o blocada legala. Materialul video arata de asemenea cum ofiterul naval ofera activistilor sansa de a tranporta incarcatura lor catre Gaza prin intermediul Israelului.

27 de activisti din diferite tari, incluzand SUA, Canada si Irlanda, si-au inceput miercuri calatoria din Turcia. Ei spun ca scopul este acela de a livra direct ajutoare medicale palestinienilor din Gaza, intr-un semn de sfidare a blocadei israeliene.

Israeul a impus o blocada navala asupra teritoriului condus de Hamas in 2007, spunand ca masura este o incercare de a opri accesul militantilor din Gaza la arme.

Joi, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, si-a reinnoit apelul ca americanii sa evite sa participe la acea actiune, spunand ca ei ar putea sa infrunte consecinte legale.

Anul trecut, noua activisti au fost ucisi dupa ce comandourile israeliene au navalit asupra unei flotile umanitare conduse de Turcia ce se indrepta spre Gaza. Confruntarea a cauzat o deterioare a relatiilor dintre Turcia si Israel.

In iulie, activistii pro-palestinieni au lansat o incercare esuata de a ajunge pe teritoriul palestinian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor