Protestatarii din Gaza aruncă cu papuci în convoiul şefului ONU

Protestatari palestinieni, furioşi din cauza politicilor Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, au aruncat cu pantofi, beţe şi pietre în convoiul acestuia, când a intrat în Fâşia Gaza pentru o scurtă vizită, joi. Ulterior, Ban a îndemnat militanţii palestinieni din Fâşia Gaza să oprească lansarea de rachete în zonele civile din Israel, potrivit unui raport VOA.
Secretarul general al ONU, Ban Ki moon. (Chris Hondros / Getty Images)
Epoch Times România
03.02.2012

Protestatari palestinieni, furioşi din cauza politicilor Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, au aruncat cu pantofi, beţe şi pietre în convoiul acestuia, când a intrat în Fâşia Gaza pentru o scurtă vizită, joi. Ulterior, Ban a îndemnat militanţii palestinieni din Fâşia Gaza să oprească lansarea de rachete în zonele civile din Israel, potrivit unui raport VOA.

Protestatarii l-au acuzat pe Ban că ar fi pro-israelian şi l-au criticat pentru incapacitatea de a se întâlni cu liderii mişcării Hamas, care controlează Gaza. Ei au strigat sloganuri şi au ţinut pancarte, criticându-l şi acuzându-l că este părtinitor faţă de Israel.

Ofiţerii de securitate ai Hamas, care se aflau alături de protestatari, i-au permis convoiului lui Ban să intre pe teritoriu controlat de ei. Nimeni nu a fost rănit în incident. Ulterior, într-o conferinţă de ştiri din Gaza, Ban a mulţumit persoanelor de acolo pentru "primirea lor călduroasă", atrăgând râsete din partea jurnaliştilor. El a mai afirmat că împărtăşeşte îngrijorarea şi frustrarea protestatarilor faţă de ceea ce a numit "o problemă economică, socială şi umanitară cumplită" în Gaza.

Ban s-a întâlnit cu oficialii umanitari ai ONU care conduc o şcoală şi un proiect de locuinţe în oraşul sudic Khan Younis şi a cerut o încetarea violenţei între israelieni şi palestinieni.

"Toată această violenţă trebuie să se oprească. Aş îndemna în mod deosebit ca oamenii din Gaza să înceteze să lanseze rachete în partea israeliană. Uciderea de civili la întâmplare nu este acceptabilă", a declarat Ban.

Militanţii din Gaza au lansat opt rachete în sudul Israelului în ajunul vizitei lui Ban. Nimeni nu a fost rănit.

Aceasta este ultima zi a unei excursii de două zile a lui Ban în Israel şi teritoriile palestiniene.

Deşi nu s-a întâlnit cu oficialii Hamas, el s-a întâlnit miercuri seara, în Cisiordania, cu şeful Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi i-a cerut să continue discuţiile preliminare cu Israelul.

Discuţiile, mediate de Iordania şi Cvartetul pentru Orientul Mijlociu - Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană, Rusia şi SUA - au drept scop revigorarea procesului de pace blocat din Orientul Mijlociu.

"Am remarcat cu apreciere că palestinienii au prezentat propuneri privind teritoriul şi securitatea, după cum a cerut Cvartetul. Sper foarte mult că israelienii îşi vor prezenta acum propunerile", a declarat Ban.

Abbas a declarat că palestinienii analizează şi alte posibilităţi pentru a-şi promova cauza, din moment ce discuţiile s-au încheiat neconcludent.

Secretarul General al ONU a mai arătat că palestinienii au mai multe opţiuni şi le vor urma după consultarea cu Liga Arabă. Aceasta reuniune este programată pentru săptămâna viitoare la Doha.

Liderii palestinieni susţin că opţiunile includ relansarea ofertei lor pentru obţinerea statutului de membru deplin al ONU, în prezent în aşteptare în Consiliul de Securitate, sau lansarea unui program de nesupunere civilă, proteste în masă sau boicot al mărfurilor israeliene.

Ban s-a întâlnit miercuri dimineaţa cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi l-a îndemnat să ajute la reînceperea negocierilor de pace stagnate, prin oprirea construirii de noi aşezări în Cisiordania, una dintre cererile mai multor palestinieni.

Aşa cum a menţionat şi anterior, Netanyahu a răspuns că el consideră că problema ar trebui să fie parte a negocierilor de pace şi a cerut palestinienilor să reia discuţiile fără pre-condiţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor