Lovitură de teatru: PSD şi AUR votează pentru menţinerea pensiilor speciale pentru primari

foto
foto

UPDATE. Ulterior, AUR a acuzat PSD că nu a consemnat corect votul exprimat de reprezentantul partidului privind eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali.

"Senatorul Cosma, fiind online, nu a înţeles bine întrebarea şi a votat eronat în primă fază, după care a revenit, însă opţiunea sa nu a mai fost luată în considerare, ceea ce reprezintă un abuz. Preşedintele Comisiei, Ion Rotaru (PSD), a recurs la o ticăloşie clasică, ignorând cererea de îndreptare a votului. AUR se opune principial oricărui privilegiu în materia pensiilor speciale", a transmis partidul condus de George Simion.

* * *

Comisia de Muncă a Senatului a dat raport negativ, miercuri, pe proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale pentru aleşii locali. Pentru respingerea proiectului au votat PSD, UDMR şi AUR, în timp ce PNL s-a abţinut.

Proiectul - semnat de 80 de parlamentari USR, mai exact de toţi parlamentarii USR - a fost susţinut în Comisia pentru Muncă din Senat de iniţiatoarea propunerii, Simona Spătaru, care a subliniat că pensiile speciale ale aleşilor locali ar costa 120 de milioane de euro şi că aceşti bani ar putea fi folosiţi pentru creşterea pensiei minime a românilor, ceea ce ar ajuta 900.000 de bătrâni săraci.

USR a transmis că partidele "trebuie să spună dacă pentru ele sunt mai importanţi acei un milion de români cu pensie minimă sau cei 1400 de primari".

La rândul său, reprezentantul Ministerului Dezvoltării a ţinut să declare că pensiile speciale ale primarilor n-ar fi pensii speciale şi că aleşi locali care au avut 5-6 mandate, dacă ar ieşi la pensie cu pensie pe principiul contributivităţii, n-ar avea bani nici măcar să se ducă la un azil de bătrâni.

Poziţia USR via Simona Spătaru

Iniţiatoarea legii, Simona Spătaru, a punctat că banii pentru pensiile speciale ale aleşilor locali ar putea fi folosiţi mai bine pentru creşterea pensiilor minime plătite bătrânilor României.

"Am venit să vă propun eliminarea acestei categorii de pensii speciale, întrucât în 2019, prin cabinetul doamnei Dăncilă, s-a propus ca primarii, viceprimarii, preşedinţii de Consilii Judeţene (CJ) şi vicepreşedinţii CJ să beneficieze la un anumit moment de pensii speciale. După cum cunoaştem, această prevedere din Codul Administrativ a fost amânată an de an, politic însă nu s-a asumat o scoatere din cadrul legislativ. De fiecare dată revine acest subiect şi e folosit politic.

Pensiile speciale ale aleşilor locali ar fi 120 de milioane de euro pe an. Ei nu fac parte dintr-o categorie defavorizată încât să merite beneficii speciale. De aceea propun eliminarea pensiilor lor. Nu fac parte din categoria unor persoane vulnerabile sau defavorizate de soartă.

Avem 900.000 de pensionari cu pensia minimă, banii aceştia ar putea fi alocaţi acestor oameni care trăiesc cu 800 de lei pe lună. Pensia minimă poate deveni 1400 de lei pe lună."

Poziţia Ministerului Dezvoltării

În şedinţă a luat cuvântul, online, şi reprezentantul Ministerului Dezvoltării, care a pasat responsabilitatea pentru o decizie pe tema pensiilor speciale ale aleşilor locali la parlamentari, însă nu fără a le plânge de milă primarilor înainte.

"Sunt argumente pro şi contra, aceste pensii nu sunt pensii speciale. Nevoia acestei prevederi în Codul Administrativ a apărut ca urmare că o perioadă lungă de timp indemnizaţiile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor de CJ au fost la un nivel foarte redus, au fost ridicate în ultimii ani la un nivel cât de cât decent. Acum sunt aleşi locali care au 5-6 mandate şi după această perioadă petrecută în slujba comunităţii nu pot nici măcar să îşi plătească intrarea într-un azil de bătrâni. (...)

Pentru că în spaţiul public e destul de dezbătută tema mai ales pentru că frecvent se introduce această confuzie între o pensie specială şi una pentru limită de vârstă, iată că Guvernul, pentru al treilea an consecutiv, amână intrarea în vigoare a prevederii. Va trebui la un moment dat făcută mult mai în detaliu şi găsită o soluţie.

Punctul nostru de vedere e să lăsăm la latitudinea Parlamentului să decidă pe acest subiect".

Replica senatorului USR Poteraş Cosmin-Marian

"Domnul secretar de stat spune că nu sunt pensii speciale ci indemnizaţii. Aproape am lăcrimat de mila primarilor săraci care nu pot merge la azilul de bătrâni cu pensia din contributivitate. Am mai aflat că nu sunt 600.000 de astfel de speciali, ci 300.000, în timp ce atâţia oameni sunt în sărăcie."

Ce spune Irineu Darău (USR)

"În spaţiul public sunt pensii speciale, oricât am inventa noi termeni să ascundă aceste concepte, în accepţiune publică, largă, sunt pensii speciale.(...) Aproape un milion de oameni trăiesc cu pensia minimă, într-o asemenea ţară, haideţi să nu plângem de mila acestor primari".

PSD apără pensiile speciale

Preşedintele PSD al Comisiei pentru Muncă, Ion Rotaru, a pledat în favoarea pensiilor speciale pentru aleşii locali.

"Eliminarea pensiilor aleşilor locali e o chestiune delicată şi trebuie tratată ca atare. E adevărat că sunt situaţii în care primari care au avut mandate multe şi salarii mici ies cu pensii mici, mai mici decât a unor angajaţi pe care i-au avut în subordine ani în şir. E adevărat şi că sunt pensii mici în societate şi creşterea lor ar trebui să fie un deziderat pentru toate partidele politice. Sigur că discutăm despre potenţialul pe care îl avem din punct de vedere economic şi banii care se încasează din contribuţii şi ce alte posibilităţi există de a majora pensiile tuturor pensionarilor.

E în discuţie noua lege a pensiilor pentru repararea inechităţilor care s-au făcut. Noi ar trebui să gândim pozitiv şi constructiv să mărim toate pensiile, nu în detrimentul unora care să nu primească pentru ca alţii să primească suplimentar. Noi am eliminat pensiile parlamentarilor, discutăm însă de un lucru care la nivel de Parlament European funcţionează: comisarii, parlamentarii, care primesc pensii speciale.

De ce sunt mai speciali parlamentarii care ne reprezintă la nivel de UE decât parlamentarii statelor, e greu de răspuns la această întrebare (...) eu aş gândi soluţii cum putem creşte pensiile tuturor. (...) Problema trebuie tratată la pachet şi găsită o soluţie unitară."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne