Lovitură de stat în Egipt, armata înlătură deriva islamistă a primăverii arabe (revista presei spaniole)

Piaţa Tahrir din Cairo, Egipt.
Piaţa Tahrir din Cairo, Egipt. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)

Lovitură de stat în Egipt, titrează joi la unison cele mai importante cotidiene spaniole, după ce armata a preluat puterea, a abrogat Constituţia şi l-a destituit pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. Cotidienele spaniole comentează faptul că, astfel, armata înlătură deriva islamistă a primăverii arabe, iar generalii au reuşit să impună, cu ajutorul opoziţiei, un guvern de tranziţie.

Lovitură de stat în Egipt, anunţă cotidianul El Pais. Armata a abrogat Constituţia şi l-a destituit pe preşedintele islamist Mohamed Morsi, generalii impunând, cu sprijinul opoziţiei, un guvern de tranziţie. Cotidianul spaniol citat mai precizează că trupele şi tancurile s-au desfăşurat în fiefurile celor apropiaţi lui Morsi, iar militarii au interzis mişcările conducerii partidului islamist. Pe de altă parte, tot pe prima pagină, El Pais mai scrie joi că Europa a indignat America Latină după ce a reţinut avionul lui Evo Morales. Franţa, Italia şi Portugalia l-au obligat să aterizeze pe preşedintele bolivian, remarcă publicaţia citată, întrucât SUA bănuiau că acesta l-ar fi transportat pe fostul consultant american Edward Snowden, căutat pentru spionaj.

Cotidianul El Mundo comentează faptul că armata egipteană înlătură deriva islamistă a primăverii arabe şi că militarii au completat cronica unei lovituri de stat anunţate cu 48 de ore înainte. Un pumn de militari l-au înlăturat pe islamistul Mohamed Morsi, primul preşedinte egiptean ales la urne, la un an după venirea acestuia la putere, constată cotidianul spaniol.

Lovitură de stat în Egipt - scrie şi cotidianul ABC. Acesta relatează de asemenea cum militarii au suspendat Constituţia, au dizolvat parlamentul şi l-au destituit pe Morsi, pentru că nu a respectat ultimatumul acordat. Printre primele măsuri luate de noua putere au fost închiderea tuturor televiziunilor islamiste şi arestarea a 300 de lideri ai organizaţiei Fraţii musulmani, constată publicaţia menţionată.

Cotidianul La Vanguardia informează de asemenea despre lovitura de stat din Egipt. Armata a ieşit în stradă, l-a destituit pe preşedintele Morsi şi a suspendat Constituţia, impunând un guvern de tehnocraţi pentru o perioadă de tranziţie. Printre motivele în urma cărora s-a ajuns la situaţia actuală se numără, consemnează cotidianul citat, şi faptul că islamiştii nu au ştiut să furnizeze populaţiei servicii de bază, precum carburanţi, electricitate sau apă.

Lovitură islamiştilor, titrează cotidianul La Razon, care observă de asemenea că militarii l-au destituit pe preşedinte şi l-au impus ca şef de stat provizoriu pe Adly Mansour, preşedintele Curţii Constituţionale. Cotidianul spaniol constată că în simbolica piaţă Tahrir manifestanţii dădeau dovadă de euforie în urma expulzării Fraţilor musulmani de la putere. La Razon urmăreşte însă şi situaţia fostului ministru socialist Magdalena Álvarez, inculpată într-un dosar de deturnare de fonduri publice în Andaluzia: codul etic al Băncii Europene pentru Investiţii, unde aceasta este vicepreşedinte, obligă la demisia sau suspendarea acesteia, întrucât instituţia solicită un comportament ireproşabil, constată cotidianul menţionat.

Cotidianul catalan El Periodico scrie joi pe prima pagină a ediţiei tipărite tot despre lovitura de stat din Egipt, unde armata l-a înlăturat de la putere pe Morsi şi a anunţat noi alegeri. Tancurile au ieşit pe străzile pline de manifestanţi, iar militarii au suspendat noua Constituţie, precizează publicaţia citată. În plus, aceasta scrie şi despre incidentul în care a fost implicat Evo Morales. America Latină se indignează pentru reţinerea avionului preşedintelui bolivian, scrie cotidianul catalan, după ce Europa l-a insultat pe şeful statului din cauza unor zvonuri privitoare la fuga lui Snowden din Moscova.