În Egipt a învins piaţa Tahrir (presa italiană)

(GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)

Situaţia din Egipt, după lovitura de stat militară de miercuri, care a dus la înlocuirea preşedintelui Mohamed Morsi, precum şi îngrijorarea exprimată de ministrul italian al apărării, Mario Mauro, şi de întreaga comunitate internaţională, care solicită revenirea la procesul democratic, se află joi în atenţia presei din Italia.

'Lovitură de stat militară în Egipt, preşedintele Morsi a fost înlocuit, începe o fază de tranziţie', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că, după un an şi trei zile de la alegerea sa, preşedintele egiptean Mohamed Morsi a fost înlocuit cu preşedintele Curţii Constituţionale, care va conduce ţara 'pentru o scurtă perioadă de tranziţie', înainte de organizarea unor noi alegeri prezidenţiale anticipate. Preşedintele Morsi, înlăturat de la putere de armată, a fost transferat, singur, la sediul Ministerului Apărării.

'În Egipt a învins piaţa Tahrir', titrează ediţia italiană a publicaţiei Huffington Post, care relevă că mulţimea din piaţa Tahrir a 'explodat de bucurie' în momentul în care a fost anunţată înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi. Lovitura de stat militară a provocat lupte şi victime în nordul Egiptului, mai scrie cotidianul amintit.

'În Egipt a fost suspendată Constituţia', scrie Il Messaggero de la Roma, care aminteşte că armata egipteană a anunţat miercuri seară, într-un mesaj televizat, că l-a înlăturat pe preşedintele Morsi de la putere, a suspendat Constituţia ţării şi va organiza alegeri prezidenţiale anticipate.

Cotidianul de dreapta Il Tempo de la Roma scrie despre evoluţia evenimentelor din Egipt şi despre poziţia Statelor Unite ale Americii, unde preşedintele Barack Obama s-a declarat 'îngrijorat' din cauza situaţiei din Egipt şi le-a cerut forţelor armate şi partidelor de opoziţie din ţară să realizeze rapid o tranziţie către un nou guvern ales în mod democratic.

'Haos în Egipt', titrează Corriere della Sera din Milano, care relevă faptul că Mohamed Morsi nu mai este preşedinte, iar Constituţia ţării a fost suspendată. Morsi a fost înlocuit la putere de judecătorul Adli Mansour, de la Curtea Constituţională, numit preşedinte interimar.

'Lovitură de stat în Egipt, Morsi nu mai este preşedinte, tensiuni, lupte şi victime în întreaga ţară, mai ales în nordul Egiptului', scrie La Stampa din Torino, care subliniază îngrijorarea comunităţii internaţionale.

'Lovitură de stat militară în Egipt', titrează publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care semnalează îngrijorarea ministrului italian al apărării, Mario Mauro, care a declarat miercuri seară, în cursul unui interviu acordat postului public Radio Rai, că 'situaţia din Egipt este foarte îngrijorătoare' şi există riscul ca instabilitatea din ţările din sudul mării Mediterane să dureze 'mai mulţi ani'.

Mai întâi 'Tunisia, apoi Libia, Siria, Turcia şi Egiptul. Speranţe care se transformă într-un scurtcircuit instituţional şi constituţional, care anunţă riscurile unui război civil', a afirmat ministrul italian al apărării, Mario Mauro (în vârstă de 51 de ani, din partidul de centru Alegere civică, n.r.), care a adăugat că este vorba despre 'o perioadă de instabilitate care va trebui să fie analizată cu atenţie de Italia şi de întreaga comunitate internaţională', notează publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe