Lovitura de stat din Mali condamnată pe scară largă

Lovitura de stat condusă de armată din Mali a atras furia Naţiunilor Unite şi a altor puteri internaţionale, unele dintre ele chiar suspendând ajutorul acordat ţării vest africane.
Imagine luată pe 22 martie 2012, înfăţişând un grup de soldaţi în Bamako, după lovitura militară (Issouf Sanogo / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
24.03.2012

Lovitura de stat condusă de armată din Mali a atras furia Naţiunilor Unite şi a altor puteri internaţionale, unele dintre ele chiar suspendând ajutorul acordat ţării vest africane.

Un mic grup de soldaţi din armată a lansat un atac asupra palatului prezidenţial, forţându-l pe preşedintele Amadou Toumani Toure să fugă. Într-o ştire televizată din ziua de joi, soldaţii au declarat că au preluat puterea deoarece Toure era incompetent să se ocupe de luptătorii rebeli conduşi de tuaregi, din partea de nord a ţării.

Membrii Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite au declarat că “condamnă cu fermitate acapararea forţată a puterii de la guvernul ales în mod democratic din Mali, de către unele elemente ale forţelor armate ale Mali.”

Consiliul de Securitate “cere eliberarea tuturor oficialilor deţinuţi”, precum şi “restabilirea imediată a ordinii constituţionale şi a guvernului ales în mod democratic”, după ce soldaţii au anunţat că suspendă aplicarea constituţiei ţării, închid frontierele şi preiau controlul asupra capitalei.

Uniunea Africană a declarat de asemenea că “condamnă ferm” lovitura de stat şi va trimite o delegaţie a blocului Comunităţii Economice din Africa de Vest a statelor vest africane în Mali, ”pentru păstrarea ordinii constituţionale”, potrivit unei declaraţii.

Liderul loviturii de stat, căpitanul Amadou Sanogo, a declarat pentru BBC într-un interviu acordat vineri, că nu va sta la putere, dar că vrea doar să se asigure că armata Mali este capabilă să lupte împotriva rebelilor tuaregi din nord.

“Nu suntem aici pentru a prelua vreo putere, dar suntem aici pentru a avea o armată şi forţe de securitate în stare să-şi asume securitatea naţională”, a declarat Sanogo într-un interviu.

Armata Mali, a adăugat el, a fost prost pregătită din cauza “lipsei de echipament, lipsei de antrenament, iar tovarăşii noştri mor în continuu.”

“Deci, odată ce acest lucru este remediat, voi fi în măsură să spun într-o perioadă scurtă de timp: ‘Ok, să aibă loc alegeri’. Promit”, a afirmat Sanogo.

Lipsa de securitate

Tuaregii, care au pus mâna pe armele rămase de la războiul civil din Libia, au lansat o serie de atacuri asupra Mali pentru a încerca să-şi cioplească o ţară a lor. Mii de oameni au fost strămutaţi în urma atacului lor. Tuaregii au declarat că s-au simţit discriminaţi în ţară.

Potrivit unui raport al Associated Press, tuaregii au preluat controlul asupra unui oraş în nordul Mali vineri şi se spune că se îndreaptă spre alte trei.

Colonelul tuaregilor, Dilal ag Alsherif, a declarat pentru AP că armata Mali era într-o stare de dezordine după lovitura de stat, şi că aceasta a creat pentru forţele sale posibilitatea amplă de a prelua controlul asupra unor porţiuni din teritoriul ţării. El a arătat că soldaţii şi-au părăsit poziţiile în unele dintre oraşele pe care tuaregii intenţionează să le ocupe.

Alsherif a arătat într-un interviu că forţele sale sunt “foarte aproape de Kidal, ai putea spune că sunt aproape în Kidal,” următorul oraş aflat în faţa rebelilor.

Aproximativ 800 de luptători tuaregi au fost înrolaţi de către regimul liderului libian Moammar Gaddafi în timpul războiului civil din ţară, şi, potrivit firmei globale de informaţii secrete Stratfor, aceştia au adus înapoi cu ei armele. Luptătorii au fost de asemenea acuzaţi de trafic de droguri, trafic de fiinţe umane şi sunt suspectaţi de a avea legături cu Al Qaeda în Maghrebul islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor