Eritreea şi Etiopia se ceartă pentru frontieră

Ministerul de Externe al Eritreei a acuzat Etiopia vineri că atacă avanposturile militare din interiorul ţării pentru a distrage atenţia de la un litigiu îndelungat privind o frontieră, în conformitate cu o declaraţie a biroului său.
Shimeles Kemal, purtător de cuvânt al guvernului etiopian, în Addis Ababa, 15 martie 2012 - unde a anunţat că Etiopia a atacat o bază militară a Eritreei (Jenny Vaughan / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
19.03.2012

Ministerul de Externe al Eritreei a acuzat Etiopia vineri că atacă avanposturile militare din interiorul ţării pentru a distrage atenţia de la un litigiu îndelungat privind o frontieră, în conformitate cu o declaraţie a biroului său.

Ambele naţiuni au confirmat vineri că forţele etiopiene au lansat un atac asupra obiectivelor din Eritreea care se află la aproximativ 19 km în interiorul ţării.

Între Eritreea şi Etiopia au avut loc mai multe războaie în ultimele decenii, inclusiv unul care s-a încheiat în anul 2000 şi care a dus doar la modificări minore de frontieră, dar a cauzat mii de victime. Partidele de guvernământ din ambele ţări au luptat împotriva regimului comunist represiv condus de Mengistu Haile Mariam, Eritreea devenind ulterior independentă de Etiopia în 1993.

Addis Abeba, capitala Etiopiei, a afirmat că guvernul eritreean formează terorişti, "inclusiv pe cel care a atacat, răpit şi ucis recent turişti europeni în statul regional Afar," în conformitate cu o declaraţie a Ministerului de externe. "Este un mesaj către regimul Eritreei că niciuna dintre activităţile sale agresive nu va rămâne fără răspuns", a spus ministerul etiopian.

Ministerul de Externe din Eritreea, o ţară sărăcită situată în apropiere Mării Roşii, a declarat că va refuza să lupte cu forţele etiopiene şi că uciderea şi răpirea de turişti a fost interpretată greşit de regimul [etiopian] şi susţinătorii săi ca o "binecuvântare deghizată" pentru a conduce o invazie.

Acesta a adăugat că raidul a fost conceput pentru a distrage atenţia de la ceea ce a fost descris ca o ocupare ilegală de către Etiopia a teritoriului său şi de la problemele sale interne.

Cu toate acestea, Addis Abeba a declarat că Eritreea nu a "învăţat din lecţiile trecutului", referindu-se la războiul de acum 10 ani, când forţele sale au intrat în Badme, o regiune supravegheată de Etiopia, rezultând conflictul care a urmat.

Comisia pentru trasarea frontierelor Eritreea-Etiopia cu sediul la Haga a decis în 2002 că Badme a aparţinut Eritreei, dar satul rămâne sub controlul Addis Abeba.

În acelaşi timp, Eritreea a fost suspectată că ar avea legături cu grupul terorist Al-Shabab cu sediul în Somalia, în timp ce lansează atacuri sub acoperire împotriva Etiopiei, deoarece nu are capacitatea pentru o confruntare militară directă. Anul trecut Eritreei i-au fost impuse sancţiuni de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru că a ajutat grupul terorist, care a efectuat recent o serie de atacuri cu bombă pe teritoriul Kenyei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor