Soldaţi din Mali atacă palatul în timpul unei revolte

Epoch Times România
22.03.2012

Soldaţi răzvrătiţi au atacat miercuri palatul prezidenţial din Mali, într-o aparentă încercare de lovitură de stat în ţara din Africa de Vest, au relatat Ministerul Apărării şi surse diplomatice, potrivit unui raport Reuters.

Focul tras de arme grele a răsunat în capitala Bamako, iar răzvrătiţii, furioşi de modul în care guvernul s-a ocupat de o revoltă din deşertul nordic al Saharei, au întrerupt semnalul radiodifuziunii de stat după ocuparea unei părţi a capitalei Bamako.

Furia în legătură cu manevrarea unei rebeliuni a tuaregilor, care a ucis zeci de oameni şi a forţat aproape 200.000 de civili să îşi părăsească locuinţele, s-a intensificat în cadrul armatei.

În timp ce soldaţii au cerut guvernului să furnizeze arme mai bune pentru a lupta împotriva rebelilor, susţinuţi de luptători care au luptat în războiul civil din Libia, unul dintre răzvrătiţi a spus că ei doresc acum înlăturarea preşedintelui Amadou Toumani Toure.

Nu au existat declaraţii oficiale din partea preşedinţiei din Mali, dar cele postate iniţial pe Twitter au indicat că nu a existat o încercare de lovitură de stat.

Toure, la putere din 2002, a declarat că intenţionează să se retragă după alegerile din aprilie. Fostul comandant al trupelor paramilitare a răsturnat dictatura printr-o lovitură de stat în 1991 şi a renunţat la putere un an mai târziu, fără a încerca să revină la conducere prin intermediul urnei de vot.

Zeci de răzvrătiţi în camionete au ocupat zona din apropierea radiodifuziunii de stat, din centrul Bamako, iar emisiunile au fost oprite după circa 10 minute de focuri de armă automată. Mulţimi de tineri, unii aplaudând şi arzând anvelope, s-au adunat în apropiere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor