„LOT şi fiicele sale ” de Rubens licitat pentru 52,4 milioane de euro

Într-un timp record de 14 minute s-a licitat pe 7 iulie la Londra tabloul lui Rubens "Lot şi fiicele sale" pentru 52,4 milioane de euro. Aceasta este cea mai mare cifră atinsă pentru o lucrare a unui maestru clasic la casa de licitaţie Christie's.
Casa de licitaţii Christie's (wikipedia.org)
Simona Milea
10.07.2016

Pictura „Lot şi fiicele sale ” al pictorului flamand Peter Paul Rubens (1577-1640) a fost vândut pentru 44,8 milioane de lire sterline (52,44 milioane euro sau 58,16 milioane de dolari) la o licitaţie ce a avut loc la Londra, a confirmat agenţia Christie's

Potrivit firmei, aceasta este cea mai mare cifră atinsă pentru o lucrare a unui maestru clasic la această casă de licitaţie şi a fost achiziţionată de un colecţionar după o ofertă între patru persoane care a durat aproximativ 14 minute.

"Vânzarea acestui tablou semnificativ arată că Christie's continuă să conducă capodoperele pe piaţa de licitaţii de acest tip", a confirmat casa într-o declaraţie.

Acest eveniment face parte din "Săptămâna Clasică" a casei Christie's, unde au fost scoase la licitaţie lucrări din "Vechi Maeştri" şi "Tablourile britanice".

Pânza în ulei "Lot şi fiicele sale", pictat între 1613 şi 1614, a fost pusă în vânzare de către descendenţii baronului german Moritz von Hirsch auf Gereuth care l-a dobândit în 1886.

Arhiducele Joseph I de Habsburg l-a făcut cadou în 1706, primului Duce de Marlborough.

"Aceasta este o capodoperă extraordinară pe care artistul a pictat-o la maturitatea sa timpurie. Este una dintre cele mai importante picturi ale lui Rubens, care a rămas în mâini private", a declarat Christie's în nota sa.

Rubens este unul dintre cei mai valoroşi artişti pe piaţa de artă şi a marcat deja un preţ record în 2002, când "Masacrul inocenţilor" s-a vândut la Sotheb's pentru 49,5 milioane de lire sterline (64,05 milioane de dolari la schimbul actual).

"Lot şi fiicele sale" face parte din aceeaşi etapă artistică a "Măcelului" („La masacre” ) înainte ca maestrul să înceapă să se bazeze mai mult pe asistenţii lui pentru a finaliza lucrările sale, şi care se păstrează într-o stare excelentă.

Pictura nu a fost prezentată publicului până acum. Aceasta a putut fi văzută în New York între 8 şi 12 aprilie şi în Hong Kong între 26 - 30 mai înainte de a fi scoasă la licitaţie în capitala britanică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor