Liviu Voinea: Nu se modifică regimul fiscal din România, iar taxele şi impozitele nu cresc

Regimul fiscal din România nu se modifică, iar taxele şi impozitele nu cresc în urma semnării acordului cu FMI, a declarat, vineri, la un post TV, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Liviu Voinea (Epoch Times România)
Epoch Times România
10.08.2013

Regimul fiscal din România nu se modifică, iar taxele şi impozitele nu cresc în urma semnării acordului cu FMI, a declarat, vineri, la un post TV, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

"Noul acord cu FMI nu prevede majorarea sau apariţia de noi taxe sau impozite. Am senzaţia că s-a intrat într-o campanie în care se încearcă să se acrediteze ideea că în România se schimbă regimul fiscal şi cresc taxele şi impozitele. Nici vorbă. Se modifică şi se introduc câteva accize pentru alcool şi pentru produsele de lux", a declarat Voinea.

Ministrul delegat a precizat că informaţiile din ultima perioadă apărute în media cu privire la presupusul conţinut al Scrisorii de intenţie către FMI nu provin din surse oficiale.

"Informaţiile vehiculate în ultima perioadă în spaţiul mediatic cu privire la presupusul conţinut al scrisorii de intenţie către FMI nu provin din surse oficiale şi astfel ele nu pot fi confirmate. Până în acest moment, proiectul scrisorii de intenţie, respectiv cel al memorandumului cu FMI, nu sunt încă documente publice. Regulile partenerilor noştri internaţionali aşa spun: până nu se duc în boardul Fondului nu pot fi făcute publice", a explicat Voinea.

Ministerul Finanţelor Publice a precizat într-un comunicat de presă că scopul încheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe şi impozite.

"Conţinutul noii scrisori de intenţie cu FMI prevede o întreagă serie de măsuri necesare realizării reformelor din domenii precum sănătatea, transporturile, sectorul energetic, absorbţia fondurilor UE, continuarea restructurării companiilor de stat. Aceste reforme vizează asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile şi continuarea creşterii economice."

Potrivit Ministerului Finanţelor, finalizarea negocierilor cu partenerii internaţionali (Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială) şi întocmirea proiectului scrisorii de intenţie şi a celui privind memorandumul de politici economice şi financiare reprezintă un succes al României pe linia menţinerii încrederii mediilor financiare internaţionale şi a investitorilor străini în politicile macroeconomice ale Guvernului.

"Proiectele scrisorii de intenţie şi, respectiv, ale memorandumului nu sunt încă documente publice. În consecinţă, materialele pe această temă care se vehiculează în presă nu provin din surse oficiale şi nu pot fi confirmate înainte de aprobarea lor de către autorităţile române, boardul FMI, respectiv consiliul ECOFIN al Uniunii Europene. Suntem în măsură să infirmăm însă existenţa unor măsuri concrete prin care ar creşte fiscalitatea pentru PFA-uri şi drepturi de autor sau creşterea contribuţiilor de asigurări de sănătate pentru persoanele cu venituri mari care au în întreţinere membri ai familiei care nu contribuie la sistemul de asigurări de sănătate, aşa cum s-a vehiculat recent în mass-media. Guvernul îşi propune în schimb identificarea unor soluţii în scopul reducerii poverii impozitării muncii', a menţionat Ministerul Finanţelor Publice în comunicat.

Totodată, Ministerul Finanţelor Publice arată că obiectivul principal al noului program este asigurarea fundamentelor creşterii economice sănătoase prin prioritizarea investiţiilor publice prin stabilirea unor criterii clare şi a unei liste de investiţii prioritare până la mijlocul lunii septembrie, care va fi luată în calcul la elaborarea proiectului de buget pe anul 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor