LIVE VIDEO Viviane Reding, în Parlamentul European: În România, au fost în pericol statul de drept şi independenţa justiţiei

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
12.09.2012

UPDATE 4 - Cristian Preda a cerut demisia premierului Victor Ponta

Europarlamentarul Cristian Preda (PDL) a declarat că îi cere demisia premierului Victor Ponta, întrucât liderul USL este "un politician care reprezintă trecutul" şi este un exponent principal al majorităţii parlamentare care a devenit tiranică.

"Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat de către universitatea care i-a acordat un titlu de doctor acum un deceniu şi nu a avut curajul să vină aici, la dezbaterea din Parlamentul European (...) Un asemenea politician reprezintă trecutul, nu viitorul, drept pentru care îi cer demisia", a mai precizat Preda.

De asemenea, europarlamentarul PDL a declarat că majoritatea parlamentară USL a devenit "tiranică", destituindu-i în câteva zile pe Avocatul Poporului, pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi pe preşedintele României, pentru că a solicitat Curţii Constituţionale să se pronunţe în 24 de ore asupra suspendării preşedintelui Traian Băsescu şi a contestat dreptul de vot al cetăţenilor români aflaţi în străinătate.

UPDATE 3 - Europarlamentarul Ivan (PSD), atac dur la Viviane Reding

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a vorbit şi el în Parlamentul European şi a atacat dur poziţia comisarului european Viviane Reding. El a acuzat-o că s-ar fi comportat ca "agentul electoral al lui Traian Băsescu".

"Unde, dacă nu aici, în PE, trebuie să spuneţi de ce votul a 8,4 milioane de cetăţeni nu a contat deloc pentru dvs. în această vară, de ce o regulă care nu este valabilă nicăieri în Europa a fost impusă României şi aici mă refer la pragul de 50% pentru vot", a spus Ivan.

De asemenea, adresându-i-se lui Reding, Ivan a susţinut că aceasta s-a "comportat ca un agent electoral" al lui Traian Băsescu.

Ivan a făcut referire şi la "haina portocalie" pe care a purtat-o Viviane Reding la şedinţa PE.

UPDATE 2 - Reding - "Situaţia din România rămâne fragilă"

În cadrul dezbaterii din Parlamentul European cu privire la situaţia României, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat că, din nefericire, referendumul privind demiterea preşedintelui nu a pus capăt crizei politice, iar presiunile asupra judecătorilor au continuat şi după organizarea consultării populare, în încercarea de a influenţa rezultatul acesteia.

"la data de 11 iulie, m-am intalnit cu Ministrul Justiţiei Titus Corlăţean, iar preşedintele CE Barroso s-a întâlnit cu Victor Ponta o zi mai tarziu pentru a-i impărtăşi ingrijorările Comisiei. Ca rezultat, Guvernul şi-a asumat angajamente importante. Au restaurat normele constituţionale, mai ales pentru organizarea referendumului. Referendumul, din nefericire, nu a pus capăt crizei politice. După, s-au produs din nou probe de presiuni asupra procurorilor şi judecătorilor şi încercări de a influenţa rezultatul referendumului", a precizat Reding.

Totodată, Viviane Reding a spus că "situaţia din România rămâne fragilă", ea exprimându-şi speranţa că toţi actorii politici din ţară sunt hotărâţi să respectate în mod "durabil şi ireversibil" statul de drept şi independenţa justiţiei.

"La începutul verii, am asistat la o combinaţie de acţiuni întreprinse de autorităţile din România care au pus sub semnul întrebării statul de drept, echilibrul democratic şi independenţa justiţiei", a spus oficialul european, care purta un sacou portocaliu.

"Sper ca în următoarele săptămâni şi luni să vedem că toţi actorii politici din România sunt hotărâţi să respecte statul de drept şi independenţa justiţiei în mod durabil şi ireversibil", a mai spus Reding.

UPDATE 1 - A început dezbaterea

Parlamentul European dezbate miercuri, în sesiunea plenară de la Strasbourg, situaţia politică din România. Eurodeputaţii români din PSD, PDL, PNL şi UDMR s-au pregătit pentru dezbaterea care are loc în Parlamentul European cu discursuri, întrebări, poziţii scrise, precum şi cu mobilizarea grupurilor din care fac parte.

Astfel, de la ora locală 15.00 (16.00 ora României), Parlamentul European dezbate situaţia politică de la Bucureşti, după ce a ascultat poziţiile informative exprimate de Comisia Europeană, reprezentată de Viviane Reding, comisarul pentru Justiţie, libertăţi fundamentale şi cetăţenie, precum şi de preşedinţia Consiliului UE.

Dezbaterea nu se va încheia cu o rezoluţie a PE, iar timpul pentru dezbatere va fi de aproximativ 30-40 de minute, în funcţie de numărul de întrebări care vor fi adresate oficialilor CE.

Din partea PDL, vor lua cuvântul europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda, de la PSD vor vorbi în plen Cătălin Ivan, Corina Creţu şi Ioan Enciu, iar din partea PNL va lua cuvântul Norica Nicolai.

Cei doi eurodeputaţi ai UDMR, Iuliu Winkler şi Sogor Csaba, vor adresa o intervenţie scrisă.

***

Jose Manuel Barroso, în Parlamentul European: Avem nevoie ca UE să devină o federaţie de state-naţiune

Parlamentul European dezbate miercuri, în sesiunea plenară de la Strasbourg situaţia politică din România, după ce ascultă poziţiile informative exprimate de Comisia Europeană, reprezentată de Viviane Reding, comisarul pentru Justiţie, libertăţi fundamentale şi cetăţenie, precum şi de preşedinţia Consiliului UE.

În funcţie de numărul de întrebări care vor fi adresate oficialilor CE, timpul pentru dezbatere va fi de aproximativ 30-40 de minute, iar dezbaterea nu se va încheia cu o rezoluţie a PE.

De asemenea, din partea PDL vor lua cuvântul europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda, de la PSD vor vorbi în plen Cătălin Ivan, Corina Creţu şi Ioan Enciu, din partea PNL va lua cuvântul Norica Nicolai. Cei doi eurodeputaţi UDMR, Iuliu Winkler şi Şogor Csaba, vor adresa o intervenţie scrisă.

Astfel, preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a susţinut, cu începere de la ora 10.00, ora României, în faţa plenului Parlamentului European reunit la Strasbourg, discursul privind starea Uniunii.

Preşedintele Comisiei Europene, a declarat că Europa are nevoie de o gândire nouă şi de mai mulţi paşi pentru rezolvarea problemelor fiscale.

În opinia sa, Mecanismul European de Stabilitate este un "arhitect" care poate ajuta Europa. Totodată, preşedintele CE a mai atras atenţia că statul grec nu va părăsi zona euro şi că se impune consolidarea Parlamentului European.

Iată ce a mai spus preşedintele Comisiei Europene:

- UE trebuie sa aiba si operatiuni militare si trebuie sa vedem care este planul nostru comun de aparare. Trebuie sa ne imbunatatim politica noastră comuna de aparare.

- O uniunea economica, politica si monetara inseamna ca trebuie sa evolueze. Nu trebuie sa ne fie teama de cuvinte. Avem nevoie de o Federatie de state-natiune.

- Foarte adesea exista o lipsa de coordonare intre partidele nationale si Parlamentul European. Dezbaterea politica este umbrita de faptul ca ies in fata doar interesele nationale. Avem nevoie de un statut consolidat pentru partidele politice europene. Dezbaterea paneuropeana va fi influentata de faptul ca in anul 2014, la alegerile europene, partidele europene vor face propria propunere pentru presedintele Comisiei.

- Trebuie sa consolidam rolul Parlamentului European si sa promovam o cooperare autentica intre parlamentele nationale si Parlamentul European. Foarte adesea exista o lipsa de coordonare intre partidele nationale si Parlamentul European.

Grecia nu iese din UE

- Credibilitatea monedei euro depinde de institutii si de arhitectura politica. De aceea punem problema unei Uniuni Politice. Daca vrem sa aiba succes, e nevoie de ambitie si pasi concreti. Spatiul public european terbuie sa se dezvolte. Nu putem sa continuam sa rezolvam probleme europene cu instrumente nationale.

- La consiliul din decembrie vom anunta ca vom fi pregatiti pentru un raport. Vom identifica situatia actuala si vom prezenta niste recomandari, care vor cuprinde de la coordonare politica pana la capacitatea fiscala si salvarea datoriilor. Acolo unde este necesar, vom merge mai departe si vom schimba tratatele.

- Avem nevoie de uniune bancara si fiscala. Astazi Comsia prezinta propuneri cu privire la un mecanism de supraveghere pentru zona euro. Bancile au devenit transnationale, in timp ce regulile au ramas la nivel national.

- Stabilitatea zonei euro este o responsabilitate comuna a statelor membre. BCE nu va finanta guvernele, dar cand canalele de politica monetara nu functioneaza, BCE trebuie sa ia masurile necesare pe piata secundara a datoriilor suverane.

- In ceea ce priveste Grecia cred ca in aceasta toamna avem sansa sa ajungem la un punct de turnura. Restul statelor membre ale UE trebuie sa spulbere indoiala ca Grecia va ramane in zona euro.

Apropouri la România

Jose Manuel Barroso, a mai declarat în discursul de la Strasbourg privind starea Uniunii că e nevoie de un set de instrumente mai bune pentru combaterea situaţiilor de încălcare a regulilor statului de drept, "constatate în ultimele luni în anumite state UE".

"În ultimele luni, am asistat la ameninţări împotriva cadrului legal şi democratic în anumite state europene. PE şi Comisia Europeană au fost primele care s-au sesizat şi au tras alarma şi au jucat un rol decisiv pentru ca aceste evoluţii îngrijorătoare să fie aduse sub control. Dar aceste situaţii au dezvăluit şi unele limite pentru cadrul nostru instituţional. Trebuie să dezvoltăm un set mai bun de instrumente pentru aceste situaţii, nu doar alternativa dintre «puterea soft» a persuasiunii politice şi opţiunea nucleară de la Articolul 7 al Tratatului nostru", a precizat Barroso în discursul susţinut în plenul Parlamentului European, fără a face referire clară la o anumită ţară membră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor