Avioanele de luptă ruseşti testează din nou securitatea spaţiului aerian european

Un general american a declarat că în luna februarie, într-o singură zi, avioanele NATO au fost hărţuite în patru cazuri diferite de avioane de luptă ruseşti.
Un avion de luptă rusesc Su-24. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.03.2017

Aviaţia rusă aparent a hărţuit avioane de luptă NATO în Europa în patru cazuri diferite în luna februarie, toate în aceeaşi zi, a declarat la sfârşitul acestei săptămâni un proeminent general american, conform publicaţiei Military Times. Acţiunile ruşilor au fost un alt test al organismului militar internaţional, în condiţiile în care Moscova a hărţuit forţele NATO în timp ce şi-a consolidat prezenţa militară în apropierea şi în jurul Europei.

Generalul Tod Wolters, comandantul Forţelor Aeriene americane în Europa şi Africa, a declarat că au existat patru întâlniri diferite în 10 februarie cu trei avioane de luptă ruseşti Su-24 şi cu un avion Iliuşin Il-38, avion specializat în patrule maritime care este, de asemenea, capabil să lupte împotriva submarinelor. Fiecare incident a fost separat conform afirmaţiilor lui Wolters, care a luat cuvântul la Simpozionul Războiului Aerian al Asociaţiei Forţelor Aeriene, în Orlando, Florida, SUA.

Wolters a adăugat că astfel de acţiuni au rămas la un nivel constant în ultimele şase luni şi oficialii americani au cerut ruşilor o explicaţie, dar au primit puţine informaţii.

“Uneori nu primim răspunsul pe care îl aşteptăm şi uneori nu obţinem niciun răspuns”, a adăugat Wolters.

Generalul nu a precizat unde au avut loc mai exact aceste întâlniri aeriene sau ce fel de avioane NATO au fost implicate.

De asemenea, Wolters a descris incidentele “nefiind similare în natura lor” şi chiar a recunoscut, când a fost întrebat, că fiecare incident a fost fie o greşeală a piloţilor ruşi fie o mişcare intenţionată.

Rusia, ca parte a eforturilor preşedintelui Vladimir Putin de a rearanja aparent ordinea mondială, a hărţuit tot mai mult forţele NATO şi a făcut ca statele Baltice şi alte câteva ţări situate de-a lungul frontierei vestice ruseşti să fie plasate în stare de alertă ridicată.

La patru zile după incidentele descrise de Wolters, trei avioane de luptă ruseşti au fost interceptate de forţele NATO în timp ce zburau deasupra Mării Baltice. După alte două zile, avioane similare au repetat acelaşi zbor, în ceea ce părea să fie o călătorie din Rusia spre enclava sa Kaliningrad, care este situată între Polonia şi Lituania şi pe care Moscova o controlează de la cel de-al Doilea Război Mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor