O politica agresivă a SUA faţă de Rusia ar putea declanşa un război nuclear

Preşedintele rus Vladimir Putin a manifestat multă cumpătare în faţa provocărilor SUA şi NATO la uşa Kremlinului, dar un conflict între cele două puteri nucleare rămâne o perspectivă cumplită, a declarat dr. Helen Caldicott, autoare şi susţinătoare a dezarmării nucleare,
(MAHMOUD ZAYYAT / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
09.10.2014

Preşedintele rus Vladimir Putin a manifestat, aparent, multă cumpătare în faţa provocărilor SUA şi NATO la uşa Kremlinului, dar un conflict între cele două puteri nucleare rămâne o perspectivă cumplită, a declarat dr. Helen Caldicott, autoare şi susţinătoare a dezarmării nucleare, pentru RIA Novosti.

În timp ce mulţi analişti au comparat relaţia curentă dintre SUA şi Rusia cu cea existentă în zilele Războiului Rece, s-a acordat prea puţină atenţie unei posibile ameninţări cu un război nuclear, a afirmat Caldicott, care a fost o respectată militantă împotriva armelor nucleare în anii 1980.

“Din cele 16.300 de arme nucleare existente în lume, Rusia şi SUA deţin 94%”, a spus ea, adăugând că expansiunea NATO la graniţele Rusiei este “foarte, foarte periculoasă.”

Caldicott a cerut dezarmarea nucleară şi depunerea mai multor eforturi pentru educarea publicului şi a generaţiilor mai tinere cu privire la riscurile prezentate de armele nucleare.

“Un război nuclear va distruge totul. Si ştim asta de mult timp”, a subliniat ea.

În prezent, atât SUA cât şi Rusia sunt implicate în îmbunatăţirea arsenalelor lor nucleare.

Conform unui raport publicat de Congressional Budget Office, se estimează ca SUA să cheltuie aproximativ 355 de miliarde de dolari în următorii 10 ani pentru a-şi moderniza arsenalul nuclear.

În Rusia, oficialii apărării şi diverse publicaţii au anunţat că se urmăreşte modernizarea a 98% din forţa rachetelor strategice până în 2021.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor