Lipsa 'mineralelor rare' ar putea cauza probleme majore

"Daca te gandesti ca Statele Unite incearca sa ajunga la un standard de energie regenerabila de 20 % pana in anul 2030, vei intelege ca in prezent nu exista materialele rare necesare pentru a construi turbinele eoliene care sa ajute la atingerea acestui tel".
Epoch Times România
15.10.2010

"Daca te gandesti ca Statele Unite incearca sa ajunga la un standard de energie regenerabila de 20 % pana in anul 2030, vei intelege ca in prezent nu exista materialele rare necesare pentru a construi turbinele eoliene care sa ajute la atingerea acestui tel."

Jeff Green, lobbyist la Washington

Desi unii neaga, multi sunt convinsi ca Beijingul a redus sau oprit alimentarea industriei japoneze cu ceea ce numim "materiale rare", dintr-o evidenta razbunare cauzata de refuzul Japoniei de a a-si cere scuze in disputa cu China - cauzata de inchiderea unui capitan de vas de pescuit. Indiferent de motiv, reducerea exporturilor acestor materiale ar putea cauza probleme majore nu doar in Japonia, ci in intreaga lume.

Ira Mellman discuta cu Jeff Green despre aceste materiale rare:

China exploateaza 93% din aceste materiale rare, pe care le vinde cu cateva sute de dolari kilogramul. Majoritatea le vinde Japoniei. Japonia le foloseste pentru fabricarea unor diferite produse, care variaza de la sticla pentru panouri solare pana la motoare folosite de masini hibrid, precum Toyota Prius.

"Unii specialisti din industrie numesc aceste lucruri 'metale tehnologice', afirma Jeff Green, un sustinator al cauzei care incearca sa convinga Congresul sa permita mai usor companiilor americane sa exploateze aceste materiale rare. "Aceste lucruri fac magnetii mai puternici, produsele electronice mai mici si lucrurile sa mearga mai repede, asa ca ele constituie generatia urmatoare de metale de inalta performanta. Fara ele, obiecte precum iPhone-ul tau nu ar fi atat de mic cum este, iar turbinele eoliene nu ar produce energia pe care o produc."

Odata, Statele Unite erau liderul mondial in producerea acestor elemente rare. Dar apoi minele s-au inchis.

Jeff Green spune ca problema a fost si inca este legata de costul acestor operatii de exploatare, de exemplu, costul pentru inceperea acestei operatiuni acum este de jumatate de miliard dolari.

Green declara ca mai exista un motiv pentru care nu exsita nicio miscare pentru reluarea exploatarii. "Problema pe aceasta piata este ca Beijingul domina piata intr-o asemenea masura, incat oricine investeste in aceasta piata se confrunta cu aceeasi problema industriala din anii 90, si anume cu fluxul prea mare de produse care duc la un pret scazut, ceea ce deranjeaza economia celorlalte tari, in afara de China, care incearca sa investeasca in sistem." Este, deci, spune Green, o adevarata manipulare a acestei piete de catre chinezi, care fac din aceasta o afacere in care e dificil sa intri.

China Daily, ziar si el controlat de guvernul chinez, raporteaza ca in Beijing sunt reduceri de 40% ale cifrelor de export pentru aceste materiale rare in ultimul an. Sursa citeaza un expert in materiale rare, potrivit caruia, cota redusa de exporturi nu are nimic in comun cu disputa chino-japoneza.

Raportul spune ca din cauza unei nevoi interne, exportul este aproape stopat, insemnand ca China nu va exporta nu numai Japoniei, dar nici Europei sau SUA.

Jeff Green afirma ca reducerea sau eliminarea alimentarii cu materiale rare va avea repercusiuni majore, nu numai in Japonia dar si in Statele Unite.

"Anumite sisteme de aparare nu vor avea materiale disponibile. De exemplu, rachetele ghidate, radarele si toate tipurile de sisteme de aparare. E greu sa gasesti un sistem care nu contine ceva substante rare. Suntem foarte ingrijorati in legatura cu materialul care ajuta la crearea si construirea acestor sisteme."

Gren adauga: "Asta ar putea avea consecinte economice grave. Daca te gandesti ca Statele Unite incearca sa ajunga la un standard de energie regenerabila de 20 % pana in anul 2030, nu exista in prezent cantitatile de materiale rare disponibile pentru a construi turbinele eoliene care sa ajute la atingerea telului. Asa ca, daca SUA nu face ceva, nu vom putea ajunge la acel standard transmis de administratie."

Saptamana trecuta, un comitet parlamentar american a fost de acord si a aprobat un proiect de lege care, printre altele, furnizeaza garantii de imprumut companiilor americane care doresc sa inceapa exploatarea acestor elemente rare. Presedintele comisiei, Bart Gordon, a afirmat ca este esential ca SUA sa inceapa sa se alimenteze cu propriile materiale rare. In timpul audierii comisiei, parlamentarul Gordon (D-TN) a afirmat ca ar fi o prostie ca siguranta nationala si economica a SUA sa se bazeze pe bunavointa Chinei, sau sa aiba speranta ca aceasta sa intre in competitie pe o piata de elemente rare corecta si deschisa global. Mizele sunt pur si simplu prea mari."

Departamentul de Aparare al SUA alcatuieste un raport despre impactul securitatii nationale a dependentei americane de produsele furnizate de China, iar saptamana aceasta, comisia Senatului va analiza raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor