Liderul stângii italiene şi consultările în vederea formării noului guvern (presa italiană)

Pier Luigi Bersani, liderul stângii, care a fost mandatat vineri de preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, să încerce formarea noului guvern de la Roma, a început o serie de consultări care par dificile, comentează luni presa din Peninsulă.
Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat (PD). (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.03.2013

Pier Luigi Bersani, liderul stângii, care a fost mandatat vineri de preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, să încerce formarea noului guvern de la Roma, a început o serie de consultări care par dificile, comentează luni presa din Peninsulă.

'Bersani şi dificultăţile economiei reale', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că Pier Luigi Bersani a început sâmbătă şi duminică o serie de consultări care vor continua luni, în vederea formării noului guvern italian. Secretarul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) s-a întâlnit deja cu reprezentanţi ai instituţiilor locale, cu preşedintele Confindustriei (Asociaţia antreprenorilor italieni), Giorgio Squinzi, şi cu alţi parteneri sociali, urmând să aibă întrevederi luni cu sindicatele şi cu reprezentanţi ai diferitelor partide politice cu care încearcă să verifice existenţa unui sprijin parlamentar pentru un guvern, în contextul în care nicio majoritate clară nu a rezultat din alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii februarie.

În opinia lui Bersani, viitorul guvern va trebui să aducă o schimbare decisivă, care să ţină cont de importanţa neliniştii sociale şi a nemulţumirilor italienilor faţă de sistemul politic. Dar misiunea sa este dificilă, din cauza articulaţiilor complexe ale politicii italiene, care au făcut ca niciun partid să nu se poată impune în Parlament, stânga lui Bersani având majoritatea absolută în Camera Deputaţilor, în timp ce în Senat nu dispune decât de o majoritate relativă. Ambele camere parlamentare au aceeaşi greutate în viaţa politică italiană, iar Pier Luigi Bersani va trebui să obţină de două ori un vot de încredere. El nu îşi poate permite să rateze această ocazie, deoarece preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, al cărui mandat pe şapte ani va expira în 15 mai, nu poate semna decretul de dizolvare a Parlamentului în ultimele şase luni ale mandatului său prezidenţial, potrivit Constituţiei italiene, relevă principalul cotidian roman.

După primele două zile de consultări, Bersani a declarat duminică seară, într-o conferinţă de presă: 'Viitorul guvern va trebui să se ocupe de economia reală şi de viaţa cotidiană a cetăţenilor'. Premierul desemnat a mai spus că Mişcarea 5 Stele (M5S) a lui Beppe Grillo (care a obţinut peste 25% din voturile electoratului italian la alegerile generale din 24-25 februarie) va trebui 'să îşi asume responsabilitatea şi să îşi dea seama că nu deţine monopolul schimbării vieţii politice din Italia', anunţă La Repubblica.

În cursul întrevederii avute duminică la Roma cu premierul desemnat, preşedintele Confindustriei a declarat că Italia 'are o nevoie urgentă de un guvern stabil', deoarece situaţia întreprinderilor italiene, mai ales a acelora mici şi mijlocii, este 'deosebit de gravă'. 'Nu mai avem timp, trebuie să ne grăbim, ne apropiem de sfârşit, oxigenul s-a terminat', a spus Giorgio Squinzi, într-un apel considerat 'dramatic' de publicaţia amintită, care subliniază şi o altă declaraţie făcută de liderul antreprenorilor italieni, care a afirmat: 'Este nevoie de un guvern stabil, capabil să guverneze, este nevoie de aportul tuturor persoanelor de bună voinţă'.

Între timp, principalul aliat al lui Bersani, Nichi Vendola, liderul partidului Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL), a lansat un apel către M5S a lui Beppe Grillo, cerându-i acestuia să sprijine guvernul Bersani 'dacă nu prin alianţe strategice, cel puţin cu un sprijin acordat asupra principalelor puncte ale programului de guvern al stângii', deoarece, potrivit lui Vendola (care este şi guvernatorul regiunii Puglia, din sudul Peninsulei), 'nu se poate imagina un guvern împreună cu coaliţia de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi', pe care l-a numit 'acel personaj care urlă în fiecare zi sloganuri împotriva magistraturii italiene' - notează La Repubblica.

În această situaţie dificilă, duminică a vorbit şi şeful statului italian, Giorgio Napolitano, care a spus că 'instituţiile democratice ale ţării au nevoie de continuitate, iar toate formaţiunile politice trebuie să se gândească la interesul ţării, deoarece Italia, în acest moment, are nevoie de unitate', notează principalul cotidian roman.

'Bersani şi tensiunile din cadrul Partidului Democrat', scrie Corriere della Sera din Milano, care precizează că, în timp ce continuă consultările în vederea formării unui nou guvern, secretarul PD, Bersani, trebuie să înfrunte şi tensiunile interne şi dezbaterile care s-au deschis în cadrul principalului partid de stânga, în aceste zile în care numeroşi parlamentari au afirmat că secretarul va trebui să ia în considerare o alianţă cu partidul fondat de Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), al cărui sprijin apare indispensabil în vederea formării unui nou executiv.

'Pier Luigi Bersani face propuneri, dar cresc tensiunile în cadrul PD', scrie La Stampa din Torino, care apreciază că premierul mandatat are o misiune deosebit de dificilă, deoarece executivul propus va trebui să primească un vot de încredere în ambele camere ale Parlamentului. Dacă la Camera Deputaţilor coaliţia de centru-stânga are o majoritate absolută, cu 345 de deputaţi, la Senat situaţia este 'aproape imposibilă', deoarece centrul-stânga are numai 124 de senatori, iar pentru a obţine un vot de încredere trebui să conteze pe sprijinul a cel puţin 158 de senatori.

Cei 54 de senatori ai Mişcării 5 Stele 'refuză orice formă de dialog', iar cei 20 de senatori ai formaţiunii politice de centru 'Alegere civică', fondată de actualul premier demisionar Mario Monti, nu sunt suficienţi pentru a obţine un vot de încredere. Este absolut necesară o alianţă cu cei 117 senatori ai coaliţiei de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi, dar, la ora actuală, orice formă de alianţă între stânga şi dreapta apare imposibilă. În această situaţie, singura soluţie posibilă este organizarea de noi alegeri, probabil în toamna anului 2013, dar Italia 'nu îşi poate permite acest lucru, deoarece starea economiei este gravă, iar ţara are nevoie urgentă de un guvern stabil'. 'Care va fi soluţia pe care o va alege premierul însărcinat Pier Luigi Bersani?', se întreabă publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor