Liderul Partidului îşi consolidează controlul asupra armatei înainte de retragere

Hu Jintao înspectând o garnizoană a armatei chineze, arhivă
Hu Jintao înspectând o garnizoană a armatei chineze, arhivă (Mike Clarke / AFP / Getty Images)

Hu Jintao, şeful Partidului Comunist Chinez, a plasat loialişti în posturi militare cheie, marcând ceea ce revista regimului chinez Global Times a numit cea mai mare remaniere de personal din Armata Populară de Eliberare (PLA) din ultimul deceniu.

Schimbarea este o mişcare decisivă din partea lui Hu pentru a-şi menţine influenţa asupra forţelor armate după ce se retrage din funcţia de şef al Partidului Comunist, la cel de-al 18-lea Congres al Partidului care urmează să aibă loc la începutul lunii noiembrie, şi este o lovitură pentru fracţiunea condusă de rivalul său, Jiang Zemin, potrivit analiştilor de partid.

Potrivit site-ului Ministerului Apărării Naţionale pe 25 octombrie, Fang Fenghui, în vârstă de 61 de ani, Zhang Yang, în vârstă de 61 de ani, Zhao Keshi, în vârstă de 65 de ani şi Zhang Youxia, în vârstă de 62 de ani, au fost numiţi şefi ai Statului Major General (GSD), Direcţiei Generale Politice (GPD), Direcţiei Generale Logistice (GLD), respectiv Departamentului General de Armamente (DGA).

Noile numiri includ doi vice-şefi în cadrul GSD şi doi vice-directori în cadrul GPD.

Mass-media CCTV a raportat pe 23 octombrie că Ma Xiaotian, în vârstă de 63 de ani, a fost recent numit comandant al Forţelor Aeriene.

Protejaţii lui Hu Jintao

Nou-numiţii sunt, practic, cu toţii protejaţi ai actualul lider al partidului, Hu Jintao, potrivit unor analişti politici. Cei mai mulţi dintre ei au fost promovaţi de trei ori de Hu de când a devenit liderul suprem în 2002.

Când noul comandant al Forţelor Aeriene, Ma Xiaotian, era şef adjunct de stat major în cadrul PLA, a existat o confruntare între China şi Filipine în legătură cu insulele disputate Scarborough Shoal din Marea Chinei de Sud. Ma a spus în timpul unui interviu cu Phoenix TV din Hong Kong că China nu era pregătită să folosească forţa militară în Marea Chinei de Sud, a raportat Oriental Morning Post pe 29 mai.

Remarcile lui Ma au reiterat discursul lui Hu de la a patra rundă a Dialogului strategic şi economic China-SUA, din 4 mai, în timpul căruia Hu a declarat că speră că China şi Statele Unite vor putea explora noi moduri prin care să construiască un parteneriat cooperativ China-SUA.

Ministrul Apărării Liang Guanglie, care este un prieten vechi al fostului şef de partid din Chongqing, Bo Xilai, s-a opus în mod direct poziţiei lui Hu, iar remarcile lui Ma au reprezentat un dezacord deschis cu Liang.

Noul şef al GPD, Zhang Yang, este unul dintre liderii militari de vârf care au fost loiali preşedintelui Hu după ce a izbucnit scandalul Bo Xilai, la începutul acestui an. Într-un articol scris de el pentru People's Daily pe 5 iunie, el a subliniat că armata trebuie să urmeze ordinul lui Hu Jintao de a "asculta cu fermitate îndrumarea Partidului".

Aliaţii lui Bo Xilai

Doi generali, Liu Yuan şi Zhang Haiyang, care ambii aveau legături cu Bo Xilai şi au fost anterior consideraţi candidaţi pentru posturi de top, nu au fost incluşi printre cei nou-numiţi.

Liu Yuan este fiul fostului şef al Partidului Comunist Chinez (PCC) Liu Shaoqi. Zhang Haiyang este fiul unui fost vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale (CMC), Zhang Zhenzi.

Wang Lijun, fostul şef al poliţiei din Chongqing, a cărui tentativă eşuată de a dezerta la Consulatul SUA în luna februarie, a dus la căderea dramatică a lui Bo Xilai, a dat Comitetului Central de Inspecţie Disciplinară informaţii cu privire la Bo, Liu Yuan, Zhang Haiyang şi alţi oficiali ai armatei, care au pus la cale o lovitură de stat împotriva viitorului lider al partidului Xi Jinping, potrivit unui raport al revistei Open din Hong Kong, din luna mai.

In raport s-a afirmat că tatăl lui Bo, Bo Yibo, a fost consilierul de încredere al lui Liu Shaoqi şi că cele două familii aveau, prin urmare, o relaţie strânsă. Bo a promis să-l facă pe Liu preşedintele al CMC după ce ar fi uzurpat cu succes puterea lui Xi, a adăugat raportul.

Mai mulţi oficiali militari de rang înalt, care erau aliaţii lui Bo, au ajuns la vârsta de pensionare şi se vor pensiona după cel de-al 18-lea Congres al Partidului. Printre aceştia se numără Guo Boxiong şi Xu Caihou, care sunt ambii vicepreşedinţi ai CMC, precum şi ministrul apărării, Liang Guanglie.

Modificări în peisajul militar şi politic

Hu Jintao deţine acum controlul deplin al armatei şi va câştiga un punct de sprijin şi mai puternic dacă îşi va putea numi persoane loiale în posturile de vicepreşedinţi ai CMC, în conformitate cu dizidentul Song Yuxuan, care supraveghează Centrul de Cercetare a Afacerilor din China din cadrul Partidului Social Democrat Chinez cu sediul în SUA, într-un interviu cu The Epoch Times.

"Liu Yuan şi Zhang Haiyang au fost implicaţi în acţiunile lui Bo Xilai, iar acum facţiunea condusă de aliatul puternic al lui Bo, fostul şef al partidului Jiang Zemin, nu mai are alţi candidaţi pentru a concura pentru aceste posturi militare de vârf", a susţinut Song, adăugând: "Fracţiunea a fost distrusă în această remaniere."

Cei mai mulţi dintre aceşti nou-numiţi vor deveni membri ai CMC, care va fi foarte diferit de actualul CMC, potrivit comentatorului politic New Tang Dynasty Television, Wen Zhao.

Influenţa directă a lui Jiang Zemin în armată va fi eliminată ulterior şi, judecând după recentele schimbări de personal din organizaţiile aflate sub Comitetul Central, inclusiv Departamentul Frontului Unit şi Oficiul General al PCC, peisajul politic general din China s-a schimbat de asemenea, fracţiunea lui Jiang pierzând teren, a adăugat Wen.

Shi Zangshan, un expert pe politică din China din Washington DC, a declarat pentru The Epoch Times că faptul că proeminentul prinţişor Liu Yuan nu a primit nicio promovare în această rundă de remaniere militară este un semn că Bo Xilai va primi o pedeapsă aspră în viitorul proces împotriva lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii