SUA sfătuite să se pregătească pentru prăbuşirea Partidului Comunist Chinez

Partidul Comunist Chinez se îndreaptă către prăbuşirea sa şi ar fi indicat SUA să acţioneze prompt în relaţiile sale cu China, punând accentul pe o relaţie mai puternică cu cetăţenii Chinei mai degrabă doar cu guvernul său comunist. Acesta a fost mesajul clar evidenţiat într-un forum găzduit în Washington în 20 septembrie.
Shar Adams
21.09.2012

WASHINGTON – Partidul Comunist Chinez se îndreaptă către prăbuşirea sa şi ar fi indicat SUA să acţioneze prompt în relaţiile sale cu China, punând accentul pe o relaţie mai puternică cu cetăţenii Chinei mai degrabă decât doar pe o relaţie cu guvernul său comunist. Acesta a fost mesajul clar evidenţiat într-un forum găzduit în Washington în 20 septembrie.

Există semne că conducerea chineză se destramă pe măsură ce regimul se pregăteşte pentru tranziţia de putere ce are loc o dată la un deceniu, spune Gordon Chang, autor al cărţii din 2001 “Prăbuşirea apropiată a Chinei”. Chang a fost invitatul principal la un forum organizat de ziarul The Epoch Times. Evenimentul a avut loc într-o clădire de congrese.

Pe lângă o divizare a conducerii, Chang spune că autoritatea guvernului central se erodează, armata se separă de controlul civil şi “poporul chinez, dintr-un capăt al ţării în celălalt, iese pe străzi pentru a protesta.”

Chang a adăugat că roţile se învârt dar nu se poate şti în ce direcţie se îndreaptă China.

Economia chineză, motorul creşterii economice din Asia Pacific, este de asemenea afectat, a declarat Chang. El a dat ca exemplu creşterile medii lunare în producţia de electricitate pe perioada ultimelor şase luni. Creşterea raportată de 1,5% a producţiei de electricitate indică probabil o rată generală zero a creşterii economice, a declarat el. “China ar putea deja să se afle în recesiune.”

Dr. Li Ding, editor la Chinascope, un ziar în limba engleză specializat în traduceri de informaţii politice, propagandă şi rapoarte academice şi media ale Partidului Comunist în mod normal nu prea accesibile vesticilor, a fost de aceeaşi părere cu Chang.

Conform celor mai bine realizate statistici, există sute de mii de proteste în masă în China în fiecare an, iar nivelul neîncrederii în conducerea chineză este acum palpabil.

Ding a declarat că fluxul de informaţii poate fi divizat în două curente: linia oficială a Partidului Comunist, pe care nimeni nu o crede, şi rapoartele, anecdotele, opiniile personale şi zvonurile care circulă pe Internet, din care cetăţenii chinezi îşi trag propriile înţelegeri.

“Maşina de propagandă [a statului chinez] nu mai este eficientă”, a declarat Ding.

Ding spune că Statele Unite trebuie să se angajeze mai mult în relaţii cu societatea civilă, cu grupurile fundamentale şi cu cetăţenii de rând ai Chinei în timp ce Partidul Comunist se confruntă cu provocări fără precedent – multe din partea cetăţenilor chinezi care doresc o ţară mai bună – ceea ce ar putea duce la sfârşitul autorităţii sale.

Chang a adăugat că angajamentul nu ar putea fi suficient. El consideră că politica americană de a aduce conducerea comunistă chineză în “sistemul liberal” prin angajamente de-a lungul ultimilor 40 de ani a eşuat.

Acceptând compromisuri asupra valorilor doar de dragul angajamentului, Chang spune că America a consolidat fără să îşi dea seama cea mai rea tendinţă a sistemului autoritar al Partidului Comunist: răsplătirea comportamentului iresponsabil al Chinei cu eforturi suplimentare din partea SUA de a se implica şi angaja.

Această situaţie a fost foarte puternic evidenţiată în mărturia lui Matthew Robertson.

Reporter de investigaţii şi manager al secţiunii China a ziarului The Epoch Times, Robertson a relatat povestea Falun Gong în China, creşterea popularităţii sale, falsa ameninţare la adresa puterii pe care fostul lider chinez Jiang Zemin a perceput-o din partea Falun Gong şi persecuţia pe care Jiang a iniţiat-o împotriva practicii spirituale.

Forţele de securitate au primit ordinul de a implementa persecuţia – cea mai mare mobilizare de securitate din perioada lui Mao până în prezent – la costuri enorme. Jiang Zemin şi-a construit de asemenea propria structură de putere pentru a implementa campania, care ulterior s-a transformat într-o forţă de destabilizare în China.

Căderea în dizgraţie a fostului membru al Biroului Politic şi secretar de partid în Chongqing, Bo Xilai, şi încercarea de dezertare a lui Wang Lijun, fosta mână dreaptă a lui Bo şi fost şef al poliţiei în Chongqing, la consulatul american din Chengdu în luna februarie, sunt o urmare directă a acelei structuri de putere. Cei doi au fost puternic implicaţi în persecutarea Falun Gong şi recoltarea de organe pe viu de la aderenţii săi.

David Matas, unul dintre participanţii la forum, este un avocat pentru drepturile omului care a câştigat mai multe premii pentru munca sa şi este co-autor al unei importante lucrări pe tema recoltării de organe de la practicanţii Falun Gong: Recoltarea Sângeroasă (”Bloody Harvest”)

Matas a divizat personalităţile din interiorul regimului în categorii ample: “armonizatori” precum Wen Jiabao şi fostul premier Zhu Rongj, care, se pare, ar dori oprirea persecuţiei şi atrocităţilor împotriva Falun Gong; “armonizatori” precum Hu Jintao şi Xi Jinping care sunt inclinaţi să facă ceea ce trebuie pentru a menţine status-quo-ul; şi “extremiştii” precum Jiang Zemin şi Bo Xilai.

În acel context, Statele Unite ar trebui să facă presiune pentru schimbarea practicilor legate de recoltarea organelor în China, a declarat Matas. El a propus ca Departamentul de Stat american să publice informaţiile pe care Wang Lijun s-ar putea să le fi oferit despre recoltarea de organe, ca Congresul să adopte legislaţia pentru combaterea abuzurilor în cazul transplanturilor, ca în cazul turismului pentru transplanturi să fie instituită o raportare obligatorie şi ca asigurările de sănătate în cazurile transplanturilor să fie înăsprite.

Pe scurt, Matas a declarat că Statele Unite ar trebui să facă mai mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor