Liderul Jobbik: Problema din Transilvania este lupta dintre SUA şi Rusia
alte articole
Maghiarii din Transilvania sunt, de multe ori, victimele relaţiilor româno-ungare şi ar trebui să li se acorde dreptul autodeterminării, inclusiv prin modificarea Constituţiei care acum prevede că România este stat unitar, a declarat Vona Gabor, liderul partidului extremist Jobbik, într-un interviu acordat digi24. Liderul Jobbik a mai opinat că, în plus, acum marile puteri folosesc conflictele româno-ungare "pentru a ne folosi ca pioni pe tabla lor de şah."
Rănile istorice existente la ambele naţiuni sunt folosite de marile puteri, a mai opinat Gabor, în opinia căruia ceea ce se întâmplă în Transilvania, unde, în ultima vreme conflictele inter-etnice par să se fi ascuţit, nu e în primul rând o problemă între maghiari şi români, ci lupta dintre SUA şi Rusia.
"Am întâlnit de multe ori aceste situaţii în ultimii 25 de ani. Dar şi mai mult regret când suntem folosiţi de jocurile marilor puteri. Şi văd acum semnele acestui fenomen. Concret, mă gândesc la situaţia în care marile puteri folosesc conflictele româno-ungare pentru a ne folosi ca pioni pe tabla lor de şah. Ei adâncesc şi ascut conflictele noastre, ne întorc unul împotriva celuilalt, şi în locul coexistenţei paşnice, normale, relaţiile româno-ungare devin terenul conflictelor. Aşa cum am spus, văd şi trăiesc aceste lucruri. Vă spun sincer, nu sunt optimist în privinţa viitorului apropiat. Consider că atât politica externă ungară, cât şi cea română trebuie să fie foarte lucide dacă vrem să evităm conflicte majore", a declarat Vona Gabor.
"La sfârşitul anului trecut au avut loc mai multe cazuri care pe mine m-au speriat. Autorităţile române au acţionat împotriva unor formaţii rock ungare, acţiuni greu de explicat, cel puţin în ce mă priveşte. Pe de altă parte, un lider al Mişcării celor 64 de Comitate (HVIM) a fost arestat, ceea ce ridică, de asemenea, multe semne de întrebare. De aceea am dorit să-l audiem pe ambasadorul României, fie în comisia pentru afaceri externe, din care fac parte şi eu, fie în comisia pentru uniune naţională, care se ocupă de problemele maghiarilor de peste graniţe, ca să clarificăm aceste chestiuni.
Regret că dl ambasador nu a onorat această invitaţie şi nu am putut să avem o discuţie cu el pe acest subiect. Nu vreau să fac presupuneri, dar mă tem că acest caz este tot un semn al începutului războiului ruso-american. Mie mi se pare că marile puteri au început lupta de care eu mă tem foarte tare. Mă tem că SUA şi Rusia nu vor fi capabile să îşi ţină sub control conflictul iar acţiunile de care vorbeam îmi întăresc tot mai mult convingerea că avem de ce să ne temem. Am senzaţia că ceea ce se întâmplă în Transilvania nu e în primul rând o problemă între maghiari şi români, problema nu e HVIM sau grupurile de rock, ci lupta dintre SUA şi Rusia", a adăugat liderul Jobbik.
Întrebat dacă, în opinia lui, prin acţiunile din Transilvania, România execută ordinele Statelor Unite, Gabor a evitat un răspuns tranşant:
Nu îndrăznesc să afirm acest lucru. Aş afirma acest lucru dacă aş avea dovezi. Spun doar că nu putem exclude un asemenea scenariu, sau o astfel de interpretare a evenimentelor."
În ceea ce priveşte situaţia maghiarilor din România, Gabor a afirmat că aceştia sunt, de multe ori, victimele relaţiilor româno-ungare şi că maghiarilor din România ar trebui să li se acorde dreptul autodeterminării, inclusiv prin modificarea Constituţiei care acum prevede că România este stat unitar:
"Jobbik nu ascunde faptul că sprijină autonomia. Noi credem că dreptul autodeterminării ar trebui acordat maghiarilor din Transilvania şi mai ales maghiarilor din Secuime. Şi nimeni nu ar trebui să se teamă că acest lucru ar fi împotriva României, este pentru comunitatea maghiară. O reconciliere istorică, a cărei condiţie ar fi autodeterminarea, aşa cum am spus şi la început, ne-ar ajuta să rezolvăm împreună problemele viitorului. (...) Nu vreau să dau idei, dar poate că în cazul acesta ar trebui modificată Constituţia României. În anii care au trecut noi am văzut în Ungaria că nici Constituţia nu e bătută în cuie, se poate modifica dacă există voinţă politică", a declarat Vona Gabor.
Interviul integral poate fi citit aici