Naţionaliştii maghiari acuză România de abuzuri. Jobbik cere convocarea ambasadorului român de la Budapesta

Acţiunile autorităţilor române împotriva maghiarilor din aşa-zisul Ţinut Secuiesc "nu pot rămâne fără răspuns", a avertizat partidul de extremă dreapta Jobbik din Ungaria, care a solicitat Parlamentului să-l convoace pe ambasadorul României la Budapesta.
Liderul Jobbik, Gabor Vona.
Liderul Jobbik, Gabor Vona. (Captură Foto)

Liderul Jobbik, Gabor Vona, a cerut ca ambasadorul român să fie audiat într-o sesiune comună a Comisiilor de Afaceri Externe şi Coeziune Naţională din Parlamentul Ungariei, în legătură cu o "serie de acţiuni politice ilegale anti-maghiare, bazate pe intimidare", împotriva maghiarilor care trăiesc în aşa-zisul Ţinut Secuiesc, relatează agenţia MTI, citată de Mediafax.

Potrivit şefului Jobbik, Guvernul ungar şi diplomaţia au tăcut în legătură cu "abuzul de putere" al autorităţilor române şi cu "încălcarea grosolană" a drepturilor colective ale comunităţii maghiare.

În opinia acestuia, liderul Mişcării de Tineret 64 de Comitate din Târgu Secuiesc, Istvan Beke, acuzat de terorism, a fost arestat pe nedrept, în timp ce autorităţile din ţara noastră "hărţuiesc" o serie de grupuri maghiare din regiune. Aceste lucruri "nu pot rămâne fără răspuns" din partea Ungariei, consideră Vona Gabor.

Amintim că Istvan Beke, care conduce organizaţia iredentistă "Mişcarea tinerilor din cele 64 de Comitate" HVIM din Târgu Secuiesc, se află în arest preventiv încă de la 1 decembrie.

În timp ce procurorii DIICOT îl acuză pe Beke Istvan că intenţiona să detoneze o bombă artizanală în timpul evenimentelor dedicate Zilei Naţionale, un apropiat al acestuia susţine că totul era o farsă şi că bomba despre care se vorbea era, de fapt, una care împrăştie bile de plastic, destinată jocurilor militare de airsoft. Detalii aici.

În acelaşi dosar a fost arestat preventiv şi şeful "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szocs Zoltan, pe care procurorii îl acuză că i-ar fi instigat pe membrii grupării să confecţioneze respectivul dispozitiv exploziv care urma să fie detonat la Târgu Secuiesc. Detalii aici.

În România activează HVIM Transilvania, pe raza judeţelor Cluj, Covasna, Harghita şi Mureş.

"Mişcarea de Tineret 64 de Comitate - HVIM este una din cele mai active organizaţii cu caracter revizionist şi iredentist, rasist, antisemit şi anti-românesc care acţionează la nivelul Bazinului Carpatic pentru educarea tineretului de etnice maghiară în spiritul apartenenţei la valorile identitar-naţionale ale statului ungar.

Membrii HVIM se remarcă prin atitudini extremiste, acţiuni violente pentru atingerea obiectivelor revizionist-separatiste, critici lansate la adresa UE pe motiv că nu permite exprimarea liberă a atributelor identitare naţionale maghiare în relaţia cu statele comunitare şi că impune condiţii inacceptabile pentru ţările membre, au afirmat anchetatorii", arătau recent procurorii DIICOT în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a lui Beke Istvan.

Procurorii au mai precizat, în documentul citat, că, începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini/cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii extremiste ungare Mişcarea de Tineret 64 de Comitate - HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilităţi fizice, în vederea iniţierii de acţiuni de natură violentă şi, implicit, acte teroriste care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste şi revizioniste (refacerea "Ungariei Mari").