Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu trimis în judecată pentru conflict de interese

Înalta Curte de Casatie şi Justiţie, sediul central din strada Batiştei Bucuresti (Epoch Times România)
Loredana Diacu
17.12.2013

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Marian Neaşcu este acuzat de conflict de interese, după ce şi-a angajat fiica la Parlament.

Neacşu a fost acuzat în 2011 de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a formulat cererea de angajare a fiicei sale în cadrul biroului său parlamentar şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată (iulie 2009 – decembrie 2012) în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Dosarul deputatului PSD va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Marian Neacşu este cel care a introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor proiectul de lege privind amnistia şi graţierea precum şi modificările la Codul Penal, prin care deputaţii şi senatorii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici şi nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie precum ar fi abuzul în serviciu sau conflictul de interese.

Legea Amnistiei şi Graţierii nu s-a mai votat, urmând să fie dezbătută pe 1 februarie 2014.

Angajarea rudelor intră, conform ANI, sub incidenţă articolului 2531 din Codul Penal al României: "Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durata maximă".

În marţea neagră însă, deputaţii, printre care şi Neacşu au votat un amendament care stipulează că prevederile (şi sancţiunile) antemenţionate nu se aplică în cazul emiterii, aprobării, adoptării sau semnării actelor normative sau administrative, precum şi în cazul încheierii unui act sau a luării unei hotărâri care să privească creaţia, dezvoltarea, pregătirea ştiinţifică, artistică, literară, profesională. Dacă Marian Neacşu dovedeşte că hotărârea de a îşi angaja fiica a fost nu în interes personal ci pentru dezvoltarea literară şi profesională a cabinetului său sau a fiicei dumnealui sau a ambelor la un loc, s-ar putea nu mai fie nevoie să fie graţiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor