Liderii G8 optimişti în legătură cu summit-ul

Preşedintele american Barack Obama şi liderii G8 au fost optimişti cu privire la reuniunile la nivel înalt de la Camp David, spunând că se simt încurajaţi de discuţiile cu privire la Iran, Siria şi, în special Europa şi economia zonei euro.
Liderii grupului G8 la Camp David, 19 mai 2012 în Maryland. (Guido Bergmann-Pool / Getty Images)
Shar Adams
21.05.2012

Preşedintele american, Barack Obama şi liderii G8 au fost optimişti cu privire la reuniunile la nivel înalt de la Camp David, spunând că se simt încurajaţi de discuţiile cu privire la Iran, Siria şi, în special Europa şi economia zonei euro.

Vorbind sâmbătă, în urma unei întâlniri de vineri seara cu liderii mondiali, preşedintele Obama a numit discuţiile "sincere şi utile."

"Aceasta mă face să fiu optimist cu privire la capacitatea noastră de a răspunde acestor provocări în viitor", a spus Obama.

Summit-ul G8 a fost cea mai mare adunare a liderilor mondiali ce a avut loc vreodată la Camp David, refugiul prezidenţial din Maryland, la aproximativ 60 de mile nord-vest de capitală. Această reşedinţă a găzduit peste 50 de şefi  de stat diferiţi în timpul celor 70 de ani de istorie în plus faţă de alte reşedinţe şi multe alte întâlniri importante.

Summit-ul a oferit prima oportunitate pentru liderii principalelor economii dezvoltate să se întâlnească faţă-în-faţă, de la alegerea preşedintelui Francois Hollande în Franţa şi de la tulburările politice din Grecia. De asemenea a fost prima reuniune G8 pentru prim-ministrul italian, Monti şi prim-ministrul japonez, Noda.

Strategia pentru zona euro

În fruntea ordinii de zi a fost economia afectată a zonei euro.

"După cum au convenit astăzi toţi liderii prezenţi aici, creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă trebuie să fie prioritatea noastră", a declarat Obama la încheierea summitului de sâmbătă seara, potrivit unui raport al Casei Albe.

"O economie europeană stabilă şi în creştere este în interesul tuturor, inclusiv al Americii", a afirmat el.

Liderii au dedicat dimineaţa zilei de sâmbătă unei sesiuni de lucru privind Europa şi criza economică.

Într-o indicaţie că liderii au căutat o cale de mijloc între austeritatea îmbrăţişată de cancelarul german Angela Merkel şi stimularea cheltuielilor propusă de socialistul Francois Hollande, preşedintele Obama a spus că au discutat despre modalităţi de dezvoltare a economiei în "contextul unor reforme fiscale şi structurale."

"Ştim că este posibil, în parte datorită propriei noastre experienţei", a spus el citând abordarea preferată pentru o reducere a datoriei pe termen lung şi o promovare, în acelaşi timp, a unei creşteri pe termen scurt. În acelaşi timp, el a recunoscut că situaţia din Europa este mult mai complicată

Preşedintele a declarat că liderii au ajuns la un consens privind o direcţie pentru Europa, care include menţinerea Greciei în zona euro.

"Am convenit asupra importanţei unei zone euro puternice şi coerente şi ne-am reafirmat interesul în menţinerea Greciei în zona euro, dar prin respectarea angajamentelor sale", a spus el.

Obama a susţinut că omologii săi europeni "înţeleg mizele" dacă nu ajung la o soluţie, dar a adăugat că "direcţia pe care a luat-o dezbaterea în ultima vreme ar trebui să ne acorde încredere."

Premierul italian Mario Monti a declarat că a fost mulţumit de rezultat, spunând reporterilor că acordul de a accelera creşterea în Europa a fost "semnul cel mai important şi încurajator pentru Italia, din G8," l-a citat mass-media italiană. Economia şi structura socială a Italiei se află sub presiune extremă, din cauza nevoii de a pune în aplicare măsuri de austeritate în valoare de 26 miliarde de euro. Monti a dorit exact acest tip de abordare echilibrată.

În plus faţă de zona euro, liderii au discutat despre preţul petrolului.

Premierul britanic David Cameron a declarat că criza din zona euro şi preţul petrolului au reprezentat cele mai mari ameninţări pentru economiile G8.

"Facem progrese în ambele cazuri", a relatat el pentru BBC.

Acordul general

G8 datează din 1975 şi a creat o platformă de discuţii multilaterale între şefii celor şase naţiuni industriale majore: Statele Unite, Italia, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Japonia. Grupul include acum, Canada şi Rusia, iar Uniunea Europeană este şi ea reprezentată.

Summit-ul din acest an a acoperit o serie de probleme, începând cu Iranul. Preşedintele Obama a spus că liderii au fost uniţi în opinia lor că Iranul are dreptul la energie nucleară paşnică, dar s-au angajat să menţină presiunea prin sancţiuni şi alte măsuri, atâta timp cât Iranul încalcă normele internaţionale.

"Incapacitatea [Iranului] până în prezent, de a convinge comunitatea mondială că nu urmăreşte folosirea energiei nucleare pentru crearea de arme, este ceva de gravă îngrijorare pentru noi toţi", a spus preşedintele Obama.

Liderii au discutat şi despre Siria şi au convenit că "o soluţie şi tranziţie politică paşnică" ar fi rezultatul preferat. Planul lui Kofi Annan ar trebui sprijinit, a susţinut Obama, dar cu anumite condiţii.

"Planul lui Annan trebuie pus pe deplin în aplicare şi procesul politic trebuie să avanseze cât mai curând pentru a rezolva această problemă."

Preşedintele Hollande a declarat sâmbătă pentru reporteri că el a îndemnat ţările G8 să sprijine în continuare eforturile lui Kofi Annan pentru pace în Siria.

Annan, fostul şef al Organizaţiei Naţiunilor Unite, este acum trimisul special al ONU şi Ligii Arabe.

O cale prin care Coreea de Nord ar putea să se alăture comunităţii internaţionale, dacă opreşte "acţiunile sale provocatoare", a fost discutată, de asemenea,  împreună cu deschiderea Birmaniei.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută relaxarea sancţiunilor privind investiţiile în Birmania.

"Mulţi dintre noi au luat măsuri pentru a deschide comerţul şi investiţiile în Birmania, pentru prima dată de mulţi ani, şi am purtat discuţii cu liderii de acolo. Speranţa noastră este că acest proces va continua şi vom face tot ce putem pentru a-l încuraja", a spus Obama.

Urmând să aibă loc iniţial la Chicago, împreună cu cel al NATO, summit-ul G8 a fost mutat la Camp David la începutul acestui an, după ce preşedintele Obama a decis că va fi mai uşor să vorbească faţă-în-faţă cu liderii mondiali.

Conform relatărilor, summit-ul a fost încununat de succes. "Cred că împrejurările ne-au dat posibilitatea să purtăm discuţii intime şi să facem progrese reale", a declarat Obama, înainte de a zbura la Chicago, sâmbătă noaptea, pentru summit-ul NATO de duminică şi luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor