Camp David: tradiţie diplomatică şi atmosferă 'intimă' pentru a vorbi de criză

Camp David, reşedinţa de odihnă a preşedinţilor SUA cu un lung trecut diplomatic, găzduieşte pentru prima dată un summit G8 la dorinţa preşedintelui Barack Obama, care a vrut să dea 'o atmosferă intimă' acestei întâlniri.
Barack Obama (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.05.2012

Camp David, reşedinţa de odihnă a preşedinţilor SUA cu un lung trecut diplomatic, găzduieşte pentru prima dată un summit G8 la dorinţa preşedintelui Barack Obama, care a vrut să dea 'o atmosferă intimă' acestei întâlniri. În martie Casa Albă anunţase că summitul nu va avea loc la Chicago, prevăzut iniţial pentru a coincide cu reuniunea NATO de a doua zi, ci la reşedinţa prezidenţială pentru 'un climat mai destins', notează vineri ziarul El Mundo.

Reşedinţa prezidenţială, care datează din 1942, are o lungă tradiţie diplomatică: în cei 70 de ani de istorie a găzduit peste 50 de şefi ai diferitelor state. Imediat după inaugurare, în 1943, preşedintele de atunci Francis Delano Roosevelt şi premierul Winston Churchill au dezbătut aici planurile de invazie în Normandia.

A fost de asemenea de două ori sediu a două summituri istorice - acordurile de la Camp David din 1978 care au pecetluit pacea între Israel şi Egipt, sau reuniunea în care Bill Clinton a încercat in extremis în 2000 un pact între palestinieni şi israelieni - dar va fi prima oară când va găzdui reuniunea anuală a Grupului celor opt.

Reşedinţa, în stil rustic, care dispune de 11 cabane pentru invitaţi, se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare şi se află în comitatul Frederick (Maryland), în apropiere de Washington DC. Atmosfera intimă şi liniştită sunt carateristicile acestui loc pitoresc din munţii Catoctin, inaccesibil publicului, un motiv în plus pentru a fi ales de Obama pentru această reuniune. Liderii ţărilor cele mai industrializate din lume - Canada, SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Japonia - şi Rusia vor putea aborda, departe de ochii lumii şi ai presei chestiuni 'delicate', precum criza datoriei din Europa.

'Fiecare şef de stat sau de guvern va avea propria cabană şi oportunitatea de a se putea odihni după reuniuni şi să profite la maximum de dotările de la Camp David', a explicat consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Tom Donilon. În acest fel, a precizat el, se va reveni la vechiul spirit al reuniunilor când liderii se puteau aşeza la prânz sau la cină şi să discute problemele lumii. Decizia schimbării sediului a stârnit iniţial uimire şi pentru că Obama, spre deosebire de predecesorul său George W Bush, nu s-a folosit prea mult de această reşedinţă.

Totuşi Obama a decis să fugă de pregătirile infernale pe care le presupune organizarea unui summit în oraş şi să revină la atmosfera caldă din mijlocul naturii. Un alt motiv al schimbării sediului a fost prilejul de a purta discuţii mai deschise cu liderii şi de a petrece mai mult timp alături de preşedintele rus reinstalat la Kremlin, Vladimir Putin, care în final a anunţat că nu participă la summit, din motive de 'formare a guvernului'.

În locul său va participa fostul preşedinte şi actual premier, Dmitri Medvedev. Ceea ce Casa Albă nu a vrut să dezvăluie este pe ce criterii vor fi împărţite cabanele fiecărui guvernant. Nu toate sunt egale, iar unele sunt mai spaţioase decât altele. Informaţia a fost considerată 'clasificată' de Donilon, între râsetele ziariştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor